Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkar­­­­förbundet kräver id-kontroll vid distans­hand­el

Läkarförbundet kräver id-kontroll för alla receptbelagda läkemedel – även när det handlas på distans, enligt ett remissvar till Läkemedelsverket.

Läkarförbundet är kritiska till Läkemedelsverkets omarbetade förslag till nya regler för distanshandel av läkemedel. De har i ett remissvar till myndigheten svarat att de är kritiska till den slopade id-kontrollen för receptbelagda läkemedel, rapporterar Läkartidningen.

“Läkarförbundet står bakom Läkemedelsverkets tidigare förslag som innebar krav på identitetskontroll vid överlämnande av receptbelagda läkemedel. Överlämnandet bör innebära samma krav på identitetskontroll som vid expediering vid ett fysiskt apotek. Att identitetskontroll uppfattas som krångligt måste vägas mot riskerna att läkemedel kommer i orätta händer,” skriver förbundet i sitt remissvar, enligt Läkartidningen.

Det var i början av december förra året som Läkemedelsverket skickade ut ett nytt förslag om regler för leverans från öppenvårdsapotek och andra försäljningsställen på remissrunda. Myndigheten valde då att stryka det tidigare förslaget om id-‍kontroll vid leverans av förskrivna läkemedel efter tidigare hård kritik från branschen.

Kritikernas argument är att det ursprungliga förslaget ansågs vara ett hårt slag mot äldre och boende i gles- och landsbygd och möjlighet till hemleverans skulle försvinna helt för runt hälften av landets hushåll.

Men den bedömningen gör inte Läkarförbundet och pekar på att det finns risk för att utan kotroll finns risk att receptbelagda läkemedel hamnar i orätta händer eller på andra sätt kommer på villovägar, skriver Läkartidningen.

“Läkemedelsverket bör därför överväga om distanshandel över huvud taget är lämpligt för vissa läkemedel, till exempel särskilda läkemedel eller läkemedel som är mycket dyra,” skriver Sveriges läkarförbund, enligt Läkartidningen.

Remisstiden löpte ut 1 februari 2024 och Läkemedelsverket kommer nu att gå igenom inkomna synpunkter och därefter ta beslut om de nya föreskrifterna under våren 2024, som föreslås träda i kraft 1 januari 2025.

Läs mer >> Läkemedels­verket backar om generell id-kontroll vid distans­handel

Läs mer >> Läkemedelsverket ändrar sitt förslag om distanshandel

Läs mer >> Läkemedelsverket vill skärpa reglerna för e-handel

Mest läst