Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Dansk läkare skrev ut 27 års förbrukning av Ozempic

En läkare i Danmark skrev ut 27 års förbrukning av Ozempic till en patient, något som upptäcktes av en apotekare.

Det var en apotekare i Ballerup utanför Köpenhamn som blev misstänksam när samma patient under kort tid hämtade ut läkemedlet Ozempic i så stora mängder att det motsvarade 27 års förbrukning för en person, rapporterar Jyllands-Posten och Sydsvenskan.

Överutskrivningen ska ha gjorts av en och samma läkare i Köpenhamn. Apotekaren skriver i en anmälan till Styrelsen for Patientsikkerhed att utskrivningarna har inneburit ökade kostnader för regionen på cirka 400 000 danska kronor.

Apotekaren skriver också att hon misstänker att personen som fått Ozempic utskrivet säljer vidare injektionerna på svarta marknaden, enligt Jyllands-Posten.

Det är, precis som i Sverige, stor efterfrågan på diabetesmedicinen Ozempic i Danmark. Läkemedlet är effektivt för viktnedgång och Svensk Farmaci har tidigare rapporterat om bristen som uppstått när läkemedlet skrivits ut till icke-diabetiker.

Läs mer >> EMA varnar sedan falska Ozempic­pennor hittats

Läs mer >> Beskedet: Brist på Ozempic hela 2024

Läs mer >> Så fungerar diabetes­medlet sema­glutid som viktminskare

Mest läst