Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fezolinetant normaliserar temperatur­regleringen vid klimakteriet

En ny hormon­fri klimakterie­­behandling har nyligen fått tummen upp av EMA. Genom att blockera neurokinin 3 i hjärnan motverkas effekten av sjunkande östrogennivåer.

1. Reglering av kroppstemperatur sker bland annat i hypotalamus. I den så kallade ”arcuate nucleus”, ARC, eller hypofysstjälkens kärna i hypotalamus finns en typ av nervceller som kallas ”kisspeptin”. De har bland annat till uppgift att delta i temperaturregleringen.

2. Kisspeptin stimuleras av neurokinin B, NKB, och hämmas av östrogen vilket håller temperaturregleringen i balans före menopaus.

3. Den temperaturreglerande funktionen går via neuron i ”median preoptic nucleus”, MnPO, eller den mittre preoptiska kärnan.

4. De sjunkande nivåerna av östrogen förskjuter balansen mellan neurokinin B och östrogen. Detta resulterar i en ökad respons på värme­stimuli vilket ger vallningar och nattlig svettning.

5. Fezolinetant blockerar NKB:s stimulering av kisspeptin, liksom dess aktivering av MnPO. Detta resulterar i en normalisering av temperaturregleringen och minskade problem med vallningar och nattlig svettning.

Läs mer>> “Kvinnor med bröstcancer kommer att ha nytta av medicinen”

Mest läst