Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Meds lämnar Apoteks­föreningen: “Vi ser ingen poäng i att vara med”

Meds vd Björn Thorngren ser inte viljan till förändring hos Sveriges Apoteksförening och väljer att lämna.
- Det är definitionen av dårskap att försöka göra samma sak och förvänta sig ett annat resultat, säger Björn Thorngren.

“Sveriges Apoteksförening företräder alla apotek i Sverige” står det att läsa på branschorganisation hemsida. En idéell förening som har till uppgift att främja apotekens branschintressen.

Alla apoteksföretag som har tillstånd från Läkemedelsverket att bedriva apoteksverksamhet i Sverige har möjlighet att bli invalda och “föreningens tio medlemmar svarar för nästan 100 procent av apoteksmarknaden i Sverige”.

Men inte nu längre.

2018 valdes onlineapoteket Meds in som medlem i branschorganisation, samma år som bolaget påbörjade sin försäljning.

I samband med styrelsemötet i juni 2018 gick även Meds vd Björn Thorngren in i Apoteksföreningens styrelse där samtliga stora aktörers vd:ar sitter.

Nu har Meds beslutat att lämna Sveriges Apoteksförening, vilket Läkemedelsmarknaden var först med att uppmärksamma.

— Vi ser ingen poäng i att vara med längre. Vi har varit med länge, och jag vet ungefär vad som händer där. De kommer att fortsätta att göra det som de alltid har gjort även utan oss. I och med att vi inte kan förändra något eller tillföra något så behöver vi inte heller vara där, säger Meds vd Björn Thorngren till Svensk Farmaci.

— Vi tycker att det behövs en förändring i hur man prioriterar, hur man väljer att jobba mer utåtriktat och verkligen skapa medvetenhet hos politiker, myndigheter och alla typer av företrädare hur läget ser ut. Medan Apoteksföreningen tycker att det är bra som det är. Men tittar vi på resultaten så tycker jag inte att man kan säga att det är bra, fortsätter han.

Björn Thorngren tar som exempel den artikel som Dagens Nyheter publicerade under fredagen som berättar att första halvåret 2023 lades 24 apotek ned, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets (TLV) bedömer att 161 apotek har dålig lönsamhet eller går med förlust och i 97 av Sveriges 290 kommuner finns bara ett apotek.

— Det var chocken för mig att 97 kommuner bara har ett enda apotek. Det är inte bra och det håller på att bli färre och bakgrunden är att finansieringen är för dålig, säger Björn Thorngren.

— Det handlar inte bara om hur många apotek vi har utan vad är det för arbetsförhållanden och arbetsmiljö för farmaceuterna. Farmaceuterna lämnar yrket och alldeles för få kommer till yrket för vi som bransch kan uppenbarligen inte erbjuda dem en tillräckligt attraktiv miljö.

Björn Thorngren anser att allting “kokar ned till” att apoteken inte får tillräcklig ersättning för vad det kostar att hantera receptbelagda läkemedel. Varje recept­expedition som utförs på apotek i dag är en förlust­affär. Den senaste samman­ställning av Apoteks­föreningen visade att endast 88 procent av de faktiska kostnaderna täcktes av handels­marginalen 2017.

— Det ser sannolikt värre ut i dag. Och då pratar vi inte om att göra vinst, vi får inte ens täckning för kostnaderna. Det är någonting som är absurt och det jag tror jag inte vi skulle acceptera för någon annan samhällsbärande bransch inom exempelvis vård, skola eller omsorg.

TLV har föreslagit att handelsmarginalen höjs. Björn Thorngren välkomnar höjningen men anser inte att det räcker.

— Det är bra att få kompensation för inflation men det är bara som ett plåster på ett stort sår som behöver bandageras.

Björn Thorngren anser att man måste sätta sig ned och se över hur ersättningssystemet är uppbyggt i grunden. För som det ser ut i dag så fungerar det inte.

— Det finns egentligen inte någon som inte håller med om det men det handlar snarare om hur allvarligt tycker vi att det är och vad ska vi göra åt det. Då menar vi att det vi har gjort har uppenbarligen inte fungerat. Vi måste tänka annorlunda. Där finns inte den förändringsviljan och då känner vi att det är ingen idé att vi är med i Apoteksföreningen.

— De verkar ganska nöjda med det som är, de verkar tycka att det man gör det räcker och det räcker bevisligen inte. Det är där vi har olika syn på var vi är och var vi ska.

Sveriges Apoteksförening har tillsammans med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) utvärderat farmaceutiska tjänster på öppenvårdsapotek.

Något som stöds av bland andra Apoteket AB:s vd Rasmus Nerman och chefsfarmaceut Louise Skalin som i en debattartikel i Svenska Dagbladet skrev att de vill ge apoteken en utökad roll i vårdkedjan.

Björn Thorngren och farmaceuten Sandra de Roos svarade i en replik i Svenska Dagbladet att det finns potential att utöka farmaceutens roll men möjligheten är högst begränsad.

”Det är dags att de orimliga förväntningarna på farmaceutiska tjänster sätts i perspektiv och möter verkligheten. Farmaceuterna skulle kunna utföra enklare vårduppgifter som blodtrycks­kontroller, vaccinationer och bedöma halsont. Men den tiden finns oftast inte, vi har på tok för få farmaceuter i branschen” skriver debattörerna.

— Dels det och dels så ska man sätta det i perspektiv. Receptbelagt omsätter 39-40 miljarder om året och farmaceutiska tjänster omsätter 20 miljoner. Fokuset hamnar ju helt fel när man som vi och resten av branschen var på TLV:s 20-års jubileum och farmaceutiska tjänster var det enda de pratade om.

Björn Thorngren anser även att efterfrågans saknas och hänvisar till en artikel i Svensk Farmaci om Läkemedelssamtal där Kronans Apotek vid Odenplan i Stockholm under en sex veckor lång försöksverksamhet inte fått någon kund att nappa på det 10 minuter långa samtalet.

— De ska inte behöva rekrytera kunder som de kallade det för, utan det ska ju finnas ett behov och så uppfyller man det. Hela processen är konstig, säger Björn Thorngren.

— Jag menar att vi redan gör farmaceutiska tjänster. Frågar du våra farmaceuter ger de rådgivning inte bara om den medicin som står på receptet utan det handlar om allt möjligt i dag. Det är i sig en tjänst och varför ska den inte betalas? Ringer man 1177 och får prata med en sjuksköterska som ger ett kort råd om att ta en Alvedon får de betalt för det. Men ett mycket mer avancerat råd från en farmaceut ska då på något sätt kompenseras av själva produktförsäljningen som är väldigt låg dessutom. Det där håller inte.

Du återkommer till att finansieringen inte är tillräcklig?

— Ja, dels är det en pengafråga dels handlar det om hur man strukturerar den. Jag anser att vi måste titta på hela systemet. Borde vi inte ersätta den här formen som någon tänkte ut för 13 år sedan? Är det enda sättet att värdera en farmaceuts tid eller ska vi ha en modell där man faktiskt får betalt för rådgivning och sedan en marginal på produkten, säger Björn Thorngren.

— Jag tror man behöver gå tillbaka till ritbordet och se till att ersättningen är mer kopplad till de faktiska kostnaderna snarare än en grov modell där man börjar med att titta på hela branschens lönsamhet som bärs upp kraftigt av de två stora kedjorna. Går det bra för dem så drar TLV slutsatsen att det går bra för branschen men så är det inte riktigt.

Björn Thorngren berättar att det är fler av medlemmarna som är kritiska till Apoteksföreningens verksamhet.

— Jag vill inte tala för andra men vi är inte ensamma om att ha framfört kritik. Om det sedan innebär att de också lämnar eller inte har jag ingen aning om.

Om man tycker arbetet i en förening inte fungerar, är lösningen att lämna den?

— Jag tycker att det första man ska göra, vad det än gäller, är att försöka påverka. Men känner man att det inte hjälper så…Det är definitionen av dårskap att försöka göra samma sak och förvänta sig ett annat resultat. Nu har vi gjort ett gott försök, vi ser inte viljan till förändring och då tycker vi att vi har annat för oss.

Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, svarar i ett sms till Svensk Farmaci att han har inga kommenterar på Meds beslut utan kan bara konstatera att de väljer att lämna föreningen.

Läs mer>> “Kejsaren har nya kläder: farmaceutiska tjänster”

Mest läst