Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Folkhälsomyndigheten: De här farmaceuterna bör vacccinera sig

Myndigheten rekommenderar bland annat apotekspersonal och farmaceuter på vårdavdelning att ta influensavaccin.

Folkhälsomyndigheten (Fohm) och flera regioner har nu startat vaccinkampanjen mot covid-19 och influensa. Vaccinationsinsatsen är planerad för att ge bästa möjliga skydd under höst- och vinterperioden då sjukdomarna sprids som mest.

Den senaste statistiken tyder på att spridningen av covid-19 fortsätter att öka, vilket följer det förväntade mönstret under höstperioden. De första tecknen på ökad spridning av influensa har också kommit från delar av Europa, men säsongen i Sverige har ännu inte startat.

De som rekommenderas vaccination mot både influensa och covid-19 är personer som är 65 år eller äldre, gravida, samt personer från 18 år som tillhör någon annan riskgrupp för allvarlig sjukdom.

Influensavaccination rekommenderas därutöver till barn från sex månader som tillhör riskgrupp för allvarlig sjukdom i influensa samt till vård- och omsorgspersonal.

Svensk Farmaci frågade Folkhälsomyndigheten om de räknar in apotekspersonal och övriga farmaceuter i vård- och omsorgspersonal när de rekommenderar vaccination.

Johanna Rubin, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten, svarar att när det gäller rekommendationerna om vaccin mot covid-19 innehåller de inte något specifikt om yrkesgrupper.

Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar vissa farmaceuter att ta influensavaccin.

— Vård- och omsorgspersonal som omfattas av rekommendationer om influensavaccin är personal som arbetar nära patienter och omsorgstagare, till exempel farmaceuter på vårdavdelning, säger Johanna Rubin och fortsätter.

— Det finns flera skäl att vaccinera sig mot influensa och att erbjuda vaccination till arbetstagare till exempel apotekspersonal. Förutom att skydda andra så kan skydd för den vaccinerade och sjukfrånvaro vägas in av arbetsgivaren och av den enskilde.

Läs mer>> Upp till varje apotek att ta beslut om plexiglas­­skydd

Ny studie: sämre arbetsmiljö på apoteken under pandemin

Mest läst