Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Årets farmaceut och Årets farmaci­student hyllades

Stolta och glada fick Per Nydert och Kathrin Svensson ta emot sina utmärkelser.

Det var lycka, stolthet och glädje i luften när Årets farmaceut Per Nydert och Årets farmacistudent Kathrin Svensson fick ta emot sina utmärkelser på Westmanska palatset i centrala Stockholm.

Sedan 1983 har Sveriges Farmaceuter på internationella farmaceutdagen den 25 september delat ut utmärkelsen Årets farmaceut till en apotekare eller receptarie som gjort betydande insatser för farmacin i Sverige.

Förbundsstyrelsen beslutade enhälligt att utse apotekare Per Nydert på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna till Årets farmaceut 2023. Han tilldelas utmärkelsen för sitt arbete med barnfarmaci och för att ha stärkt patientsäkerheten vid läkemedelsanvändning till barn.

Sedan 2015 har även Årets farmacistudent utsetts och förbundsstyrelsen beslutade enhälligt att utse Kathrin Svensson till Årets farmacistudent 2023. Genom sitt engagemang inom Sveriges farmaceuter, som bloggare på Svensk Farmaci och på andra digitala plattformar värnar hon farmacistudenters intressen och lyfter viktiga ämnen som mångfald, praktikanters rättigheter och karriärmöjligheter.

När de i går fick ta emot sina priser som består förutom av äran, av ett diplom, blommor, en graverad mortel och pistill och en prissumma på 10 000 kronor respektive 5000 kronor var de båda mycket glada och stolta.

— Det är en stor ära. Jag blev väldigt glad när jag fick reda på att jag utsetts till Årets Farmaceut. Jag vill tacka mina kollegor och min familj, sa Per Nydert.

— Jag är väldigt glad och tacksam. Jag har fått möjligheten att visa vad vi gör som farmaceuter och farmacistudenter och hoppas att jag kan inspirera andra studenter, sa Kathrin Svensson.

Utmärkelserna delades ut av Agnieszka Madej, ordförande för Sveriges farmaceuter, och på plats fanns bland andra sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (kd).

En fördjupande intervju med Per Nydert publicerades i Svensk Farmacis oktobernummer och kan läsas här.

En fördjupande intervju med Kathrin Svensson publiceras i Svensk Farmacis decembernummer.

Läs mer >>

De är Årets farmaceut och Årets farmacistudent

Mötet: ”Vi farmaceuter kan inte tumma på säkerheten”

Mest läst