Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Vi ska vara spindeln i nätet för hela verksamheten”

Kimiya Näslund har jobbat 29 år för att komma dit hon är i dag.
- Ingenting är omöjligt, jag är beviset, säger hon.

Apotekare Kimiya Näslund har jobbat länge inom branschen. Nu har hon rekryterats till Apotea som ny kvalitetschef där hon tillsammans med övriga chefer och läkemedelsansvariga kommer att vara ansvarig för kvalitetsarbete, läkemedelshantering och patientsäkerheten. Hon kommer även att ingå i Apoteas ledningsgrupp.

— Det känns fantastiskt bra! Det var på tiden för jag har kämpat för en sådan position. Jag har jobbat som apotekare och apotekschef i över 20 år så det känns som en naturlig övergång till nästa nivå, säger Kimiya Näslund.

Du kommer närmast från konkurrenten Kronans apotek. Hur kommer det sig?

— Jag jobbade på Apoteksgruppen och i samband med sammanslagningen av Kronans Apotek och Apoteksgruppen fick jag ett erbjudande om att följa med till det nya bolaget, men samtidigt fick jag ett erbjudande från Apotea som jag kände att jag inte kunde tacka nej till. Därav valde jag Apotea framför den nya rollen på Kronans apotek.

Vad var det för erbjudande som du inte kunde tacka nej till?

— Jag jobbar som kvalitetschef med patientsäkerhet i fokus. Jag kommer att se till att vi har rätt egenkontrollprogram och att vi efterlever vårt egenkontrollprogram, våra rutiner och våra arbetssätt. Samtidigt tittar vi på våra avvikelsesystem, hur vi rapporterar, utreder, åtgärdar och följer upp. Allt det här ska leda till att vi har rätt fokus i verksamheten, för vi är ett apotek. Vi ses som ett logistikföretag men vi är ett apotek. Vi lever redan i dag upp till allt det här men vi kommer att komma upp till nästa nivå när det gäller kvalitetsarbetet. Kvalitetsavdelningen kommer att vara spindeln i nätet för hela Apoteas verksamhet.

Läkemedelsverket har omarbetat sitt förslag på nya distanshandelsföreskrifter och kommer att skicka ut det på en ny remissrunda före årsskiftet. Hur ser du på det?

— Jag är väldigt glad över att min kollega Pär Svärdson (vd på Apotea reds. anm.) har varit drivande i den frågan. Det är två saker som är väldigt viktiga: vi ska kunna nå kunden för att de ska få sina läkemedel samtidigt som patientsäkerheten ska vara i fokus. Blir det nya regler som gör att vi måste tumma på patientsäkerheten – då kan vi inte leverera till våra kunder. Jag tror på Läkemedelsverket och jag hoppas verkligen att vi kommer att få ett bra förslag från dem.

— Jag är glad att hela branschen har varit delaktiga i det här. Det är i allas intresse att det blir bra, inte bara Apoteas.

På din Linkedin-profil skriver du att du är en “natural born leader” och att “ingenting är omöjligt, jag är beviset”. Berätta!

— Jag är 48 år och det har krävts 29 år för att komma fram till just de orden. Jag kom till Sverige för 29 år sedan som 19-årig kvinna. Jag kom själv och skulle forma mig själv och mitt nya liv. Jag har alltid haft mål och delmål, jag har ändrat mina mål men det har alltid varit ambitiösa mål. Hösten 2019 pratade jag med Apoteksgruppens dåvarande vd Sara Mohammar och sa jag till henne att om tre år vill jag sitta i en ledningsgrupp för jag vill att även minoritetsgrupper ska vara representerade. Där satte jag mitt mål: jag ska sitta i ledningsgruppen för att representera kvalité, farmaci och försäljning – för jag tror kvalitet kan leda till lönsamhet. Jag är representant för olika minoritetsgrupper: det kan vara kvinnor, det kan vara farmaceuter, det kan vara folk med utländsk bakgrund. Målen jag sätter ska inte bara gynna mig, det ska gynna många. Jag vill inspirera. Därför säger jag att ingenting är omöjligt.

Läs mer:

Läkemedelsverket ändrar sitt förslag om distanshandel

Granskning: De är Sveriges billigaste nätapotek

Mest läst