Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Efter mässlinglarm på apotek – tiotal identifierade för vård

En familjemedlem kom till apoteket och handlade åt den smittade men där var personalen vaccinerad.

Efter att en person med mässling besökte Strömsbro hälsocentral i Gävle uppmanade Region Gävleborg alla som varit på hälsocentralen eller intilliggande apotek mellan 12.00 och 15.00 den 18 augusti att höra av sig och kontakta telefonrådgivningen 1177 snarast för att få hjälp.

Regionen har nu identifierat ett tiotal personer som kan ha utsatts för mässlingssmitta. När det gäller besökande på hälsocentralen hade man ganska bra koll berättar Robin Razmi, biträdande smittskyddsläkare i regionen.

— Det vi inte visste var vilka som kan ha varit där bara som kunder på apoteket och det var därför vi, jag, gick ut i media, säger Robin Razmi till P4 Gävleborg.

— Det har fallit väl ut och vi har kunnat identifiera ett tiotal personer. Det går att ge en dos vaccin om man är snabb på bollen tre dagar efter smittotillfället, men det tåget hade redan passerat i tisdags (då Robin Razmi gick ut i media reds anm). Då hade det gått fyra dagar. Det man måste göra då är att ge antikroppar som ger immunitet mot mässling.

Det närliggande apoteket är Apoteksgruppen Strömsbro som ligger vägg i vägg med hälsocentralen.

— Vi har fått information om att den smittade varit på hälsocentralen men inte kom till vårt apotek i Strömsbro utan det var i stället en familjemedlem som kom till apoteket och handlade åt den smittade, säger Mickaela Borg, pr och kommunikationsspecialist på Apoteksgruppen och Kronans apotek till Svensk Farmaci.

— Vi har ännu inte fått information om familjemedlemmen var smittad men vi har varit i kontakt med smittläkaren och informerat att vår personal är vaccinerade. Åtgärderna från apotekspersonalen mot kund är att lugna dem och berätta att om man är vaccinerad så behöver man inte oroa sig och det är endast de som var på apoteket vid samma tillfälle som detta berör och de kan kontakta 1177, fortsätter Mickaela Borg.

Läs mer: Misstänkt mässling på apotek – besökare ombeds söka hjälp

Mest läst