Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Misstänkt mässling på apotek – besökare ombeds söka hjälp

En person med mässling misstänks ha varit i en väldigt smittsam fas under besöket. Nu uppmanas människor som varit i närheten att höra av sig.

Efter att en person med mässling besökte Strömsbro hälsocentral i Gävle uppmanar Region Gävleborg nu alla som varit på hälsocentralen eller intilliggande apotek mellan 12.00 och 15.00 den 18 augusti att höra av sig och kontakta telefonrådgivningen 1177 snarast för att få hjälp.

I efterhand fattades stark misstanke om att personen hade mässling och kan därför ha varit i en väldigt smittsam fas under besöket.

Patienter och anhöriga som varit på hälsocentralen och kan ha utsatts för smitta har kontaktats av Region Gävleborgs smittskydd.

Mässling är en väldigt smittsam sjukdom men de allra flesta är immuna efter vaccination eller om du har haft sjukdomen.

— Men mässling kan ge ett allvarligt förlopp om man inte är immun eller om man tillhör riskgrupp, säger Robin Razmi, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

— Det finns medicin att få som ger skydd om man blivit smittad, men den medicinen ska tas inom sex dagar efter smittillfället, senast torsdagen den 24 augusti, säger Robin Razmi.

Robin Razmi säger till SVT Nyheter Gävleborg att de ännu inte vet om någon mer blivit smittad eftersom inkubationstiden är två veckor. Han uppger att det pågår smittspårning och det viktiga nu är att säkerställa så de är immuna.

Robin Razmi uppger att det inte är den farligaste sjukdomen, men kanske den mest smittsamma.

— Det är en äkta luftburen smitta och kan spridas på flera meters avstånd och kan gå via ventilationsströmmarna. Smittan kan sitta kvar i rummet i flera timmar efteråt, säger han till SVT Nyheter Gävleborg.

Mest läst