Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Region Örebro tar över sjukhusapoteket

Region Örebro län tar i oktober 2024 över sjukhusapoteket som förser länets alla sjukhus med läkemedel. Idag drivs apoteket av en privat aktör. Tidigare har fyra regioner i landet tagit över läkemedelshanteringen i egen regi.

Enligt Erik Fredholm, som är projektledare för övertagandet, finns fördelar med ett sjukhusapotek i egen regi och att samla allt under läkemedelscentrums organisation. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro.

— Då kan vi använda all den personal vi har, farmaceuter och assistenter, effektivt, och vi har möjlighet att snabbt anpassa oss efter vad verksamheten vill, säger Erik Fredholm, som relativt nyligen (maj 2021) intervjuades i ett personporträtt i Svensk Farmaci.

Han hoppas på att en effektivare användning även ska leda till att kostnaderna minskar.

Regionen har även förhoppningar om att alla anställda, drygt 25 personer, ska följa med vid övergången och att förändringen ska märkas så lite som möjligt för patienterna.

Sjukhusapoteket svarar för den interna läkemedelshanteringen inom vården, berättar P4 Örebro. Det handlar alltså inte om försäljning över disk till kunder.

Läs mer:

Problem med ombokningar lyftes på statsministerbesök

“Vi har nog alla haft svårt att sova”

Mest läst