Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Problem med ombokningar lyftes på statsministerbesök

Hundratals ombokningar tyder på att många inte prioriterar den andra vaccindosen mot covid-19. Erik Fredholm på sjukhusapoteket i Örebro lyfte problemet med statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren när de kom på digitalt besök.

Bakom kulisserna pågår ett intensivt arbete för att leverera rätt antal doser till varje vaccinationscentral. I veckan fick Stefan Löfven och Lena Hallengren en inblick i arbetet när de kom på digitalt besök till sjukhusapoteket i Örebro under onsdagen, den 5 maj.

– Sjukhusapotek är något man inte ser så mycket av annars. De var väldigt intresserade av att se det och vad som sker här, säger Erik Fredholm, ansvarig apotekare i Region Örebro län, som var med vid besöket.

Stefan Löfven deltog från Stockholm och Lena Hallengren från Kalmar.

– De hade sett vaccincentraler på andra ställen, men inte så mycket av det här. Vi visade upp hela kedjan, säger Erik Fredholm.

Socialminister Lena Hallengren lovade att ta med sig frågan om ombokningar. Foto: Håkan Risberg/ Region Örebro län

Båda statsråden verkade intresserade av verksamheten, berättar Erik Fredholm. I Örebro löper vaccineringen och distributionen av vaccindoser på bra, men vartefter fler har tagit första sprutan har det blivit tydligare att människor inte är lika angelägna om att ta den andra dosen.

– Många tycker att den första sprutan är viktig och den slåss man för, men den andra bokar man gärna om till någon annan dag, berättar Erik Fredholm.

Det har lett till att Region Örebro måste hantera mellan 200 och 300 ombokningar varje dag, något de inte hade räknat med. Dessutom tror Erik Fredholm att det också innebär en risk att alla kanske inte ens tar den andra dosen.

Det finns nog en överhängande risk att vissa inte tycker att en andra dos spelar så stor roll.

Erik Fredholm

Detta lyftes under mötet och Lena Hallengren, som hade fått liknande indikationer från andra håll, skulle ta frågan vidare till nationell nivå. Problemet kan dessutom bli ännu större när fas fyra inleds och det börjar bli sommar, befarar Erik Fredholm.

– Det finns nog en överhängande risk att vissa inte tycker att en andra dos spelar så stor roll, men det är viktigt att folk förstår att den är avgörande för att få ett fullt skydd.

Region Örebro har valt att ha ett fåtal stora vaccinationscentraler i stället för många mindre för att underlätta logistiken. Det har varit framgångsrikt, enligt Erik Fredholm, och redan från början var det uttalat att vårdcentralerna inte skulle användas för vaccinationer, för att det inte ska ske på bekostnad av övrig vård.

I dagarna fasas Astra Zeneca-vaccinet ut eftersom de flesta som är över 65 nu är vaccinerade och den inte ska användas för yngre. Men leveranserna av både Pfizers och Modernas vaccin rullar på bra i Örebro.

Läs mer ›› Merarbete när Astra Zenecas vaccin pausas

I nästa nummer av Svensk Farmaci, som ges ut den 19 maj, kan du läsa en längre intervju med Erik Fredholm.

Mest läst