Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Merarbete när Astra Zenecas vaccin pausas

– Det är tufft nu. Även vi på farmaceutsidan börjar bli slitna, säger Karl-Johan Lindner på Region Västmanland.

Några minuter i åtta på tisdagsmorgonen fick Region Västmanland beskedet: Astra Zenecas vaccin pausas i Sverige. Patienter som sett fram emot att äntligen få vaccin blev utan och verksamhetschef Karl-Johan Lindner och hans personal fick kasta om planeringen – igen.

– Det senaste beskedet har gett oss en massa merarbete, naturligtvis, säger Karl-Johan Lindner, som är apotekare och verksamhetschef på Enheten för sjukvårdsfarmaci på Region Västmanland.

– Det är en extremt komplex kedja, allt ska synkas med antal släppta vaccinationstider i relation till riskgrupper. Samtidigt har vi osäkra leveransprognoser, och eftersom allt hänger ihop blir det väldigt stökigt.

Region Västmanland har runt 15 vaccinationsnoder, fördelade över regionens orter, vilket innebär att man i planeringen hela tiden måste ta hänsyn till hur mycket av det tillgängliga vaccinet som ska skickas vart. Och varje gång Folkhälsomyndigheten kommer med nya prognoser, riktlinjer eller besked måste planen justeras.

– Igår fick vi panikringa till X antal hundra patienter och boka av deras vaccination, berättar Karl-Johan Lindner på onsdagseftermiddagen.

Dessutom måste den plan som nu upprättas ändras igen, om och när vaccineringen med Astra Zenecas vaccin återupptas.

– Ja, då blir det nya planer igen. Men vi får ändå revidera våra utleveransplaner flera gånger i veckan. 

Förhoppningsvis lugnar det sig också när vi kommer längre fram i vaccineringen, när det bara handlar om 18–59-åringar som inte är sjuka, och inte en massa subgrupper.

Arbetet är mycket resurskrävande, konstaterar Karl-Johan Lindner. Han berättar att två av regionens farmaceuter jobbar heltid med vaccinationsplanering och -administration och ytterligare två går in regelbundet och stöttar upp. Dessutom har två personer tagits in som assistenter, som bland annat viker kartonger och skär bubbelplast – arbetsuppgifter som man kanske inte tänker på att även de måste utföras. Regionen hanterar samtliga vaccin via sjukhusapoteket.

– Det innebär att vi även måste rigga det fysiska, och inte bara det administrativa som i en del andra regioner, säger Karl-Johan Lindner.

Vilket besked skulle du önska just nu?

– Det jag hoppas på är att vi kan få en leveransplan in till regionerna, som vi kan lita på. För då kan vi börja jobba långsiktigt. Förhoppningsvis lugnar det sig också när vi kommer längre fram i vaccineringen, när det bara handlar om 18–59-åringar som inte är sjuka, och inte en massa subgrupper.

Vi hinner idag inte ens sitta ned en stund för att skapa en drägligare tillvaro.

Just att olika undergrupper har olika prioritering gör arbetet än mer komplicerat, påpekar Karl-Johan Lindner: Var bor de invånare som är transplanterade, vilken nod ska vaccinet skickas till för att vara tillgängligt för dem och vilka ytterligare personer, från andra prioriterade grupper, ska kallas om det blir doser kvar i den öppnade ampullen?

– Och så ska vi hålla rätt på de personerna till dos två också.

Karl-Johan Lindner saknar ett nationellt IT-stöd som räknar ut hur en förändring nu påverkar på några veckors sikt. Idag sker planeringen i excel. En mer manuell planering kräver dessutom fler möten, vilket tar tid från det operativa arbetet.

– Vi hinner idag inte ens sitta ned en stund för att skapa en drägligare tillvaro.

Men situationen är också lärorik, påpekar han.

– Vi lär oss mycket, och vi skapar väldigt många nya nätverk. Och om vi pratar om vår profession så är det ju många fler som vet nu vad en farmaceut är, än det var före pandemin.

Andra läser