Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”En oförglömlig dag som godkända apotekare”

Hanan Sekaf och hennes son Thabet Alkhankan blev godkända som apotekare vid Uppsala universitet på samma dag.
- Det är aldrig för sent att förverkliga sina drömmar, säger Hanan Sekaf.

Hanan Sekaf hörde av sig till Svensk Farmaci för hon ville berätta sin historia. Som 58-årig kvinna från Syrien delar hon en gemensam passion för farmaci med sin son Thabet Alkhankan, 30.

— Trots utmaningarna vi mötte under våra studier som apotekare i Sverige gav vi aldrig upp vår dröm att praktisera vårt yrke, säger Hanan Sekaf.

— Målet med den här berättelsen är att den förhoppningsvis kan vara en inspirationskälla för alla som strävar efter att förverkliga sina drömmar.

2015 kom Hanan Sekaf till Sverige med sin man och sina tre barn Thabet, Anas, och Maya.

— Såklart så var vi extremt oroliga för framtiden efter att vi ha förlorat allt i vårt hemland.

Hanan Sekaf och hennes son Thabet Alkhankan var färdigutbildade till apotekare. I Syrien studerade hon fem år vid universitetet i Damaskus, fick sin examen 1988 och jobbade efter det på eget apotek i 25 år. Tillsammans med henne jobbade också sonen Thabet Alkhankan, som började studera i Syrien 2010 och fick sin examen i början av 2015. 

När de kom till Sverige började hela familjen studera svenska och jobbade med olika yrken.

— Först hamnade vi i en väldigt liten stad i Värmland. Utmaningen var väldigt stor då den lilla staden gjorde att våra chanser till allt blev små. Inga arbetsmöjligheter och ingen interaktion alls med svenskar som vi kunde höra det riktiga språket från. Det blev vi och våra böcker, men det var aldrig tillräckligt, säger Hanan Sekaf.

— Att vara i en liten stad får en att tro att Sverige och dess chanser är små, och vi började tappa hoppet helt.

Efter tre år flyttade hela familjen till Kristianstad, där de bor nu. 

— Jag jobbade som lärarassistent och praktiserade i ett apotek. Thabet jobbade i apotek som apotekstekniker, i fabriker som medarbetare med mera. Andra yrken tillkom också i familjen som restaurangbiträde och brevbärare. Språket var alltid vårt största hinder, men vi lärde oss snabbare. 

Hanan Sekaf och Thabet Alkhankan bestämde sig för att validera sina utländska apotekarexamina genom att genomföra valideringsprovet vid Uppsala universitet.

— Mycket jobb och tro på sig själv krävs för att övervinna de utmaningar man står inför i den nya miljön för att anpassa sig till de svenska riktlinjerna för yrket, säger Hanan Sekaf.

Både Hanan Sekaf och Thabet Alkhankan blev godkända samma dag den 16 juni 2023 vid Uppsala universitet.

— Dagen för sista steget i valideringsprovet blev en minnesvärd och betydelsefull dag för både mig och Thabet. Med spänning och förhoppningar lyckades vi båda få godkända resultat på våra prov på samma dag. Detta ögonblick av glädje och stolthet markerade inte bara våra individuella framgångar utan också styrkan i vårt familjeband och det ömsesidiga stöd vi gav till varandra under denna resa, säger Hanan Sekaf.

I dag arbetar hon på Apoteket och Thabet på Apotek Hjärtat.

— Jag är väldigt stolt över att jag och mina barn kunde nå våra mål. Det känns bra att kunna ge tillbaka till ett så generöst land som Sverige, säger Hanan Sekaf.

— Jag hoppas att vår bedrift är en inspiration för andra som kämpar för att validera sina yrkeskunskaper och uppnå sina karriärmål. Med våra nyvunna apotekarexamina står vi inför en framtid fylld av möjligheter. Våra prestationer kommer att ge oss möjlighet att aktivt bidra till apoteksvärlden och erbjuda expertis och omsorg till patienter.

Läs mer: Masum gav inte upp – nu är han apotekare i Sverige

Farmaceuter som kompletterar utländsk examen får bra jobb

Mest läst