Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Besparingar på Sveriges Farmaceuter

För att få budgeten i balans måste flera åtgärder göras inom förbundet. Förbundsdirektör Martin Östberg hoppas att medlemmarna inte kommer att märka av besparingarna.
- Vi ska lägga vår tid och våra pengar där det gör skillnad för medlemmarna, säger Martin Östberg.

När Martin Östberg i januari 2022 tillträdde som förbundsdirektör för fack- och professionsförbund Sveriges Farmaceuter ingick det i hans uppdrag att påbörja ett arbete som syftade till att få budgeten i balans.

— På fullmäktigemötet i november förra året så fattade fullmäktige beslut om en rambudget som innebär att vi ska ha en budget i balans redan till 2025. Det beslutet låg helt i linje med förbundsstyrelsen ursprungliga intention – men innebar en tempoväxling, målet behövde nås snabbare, säger Martin Östberg.

Vad ligger bakom besluten om besparingar?

— Förbundet har under ganska många år haft en bra avkastning på våra värdepapper. Vi har alltså kunnat leva på vinsten, och det har gjort att vi haft ett större kansli än vad våra medlemsintäkter kunnat bära. Tidigare fullmäktigemöten har beslutat om budgetar med minusresultat, och i det långa loppet är det inte hållbart, säger Martin Östberg och fortsätter.

— Vi behöver ha en kostym som är anpassad efter våra intäkter. Om börsen går bra, så blir det i stället en bonus – de pengarna kan vi i stället ”lägga i ladorna” inför tuffare tider, eller göra tillfälliga satsningar som gynnar medlemmarna.

Vad innebär det för Sveriges Farmaceuter?

— Det innebär att kansliet kommer att minska med ett par personer. Men besparingarna kommer att ske på alla områden, på såväl förtroendevalda, som personal och kringkostnader.

Martin Östbergs förhoppning är att medlemmarna inte kommer märka av besparingarna eller att de kommer att uppleva någon försämring i medlemsservice och övrigt arbete förbundet bedriver.

— Vi kommer såklart till viss del att behöva prioritera hårdare, men till stor del handlar det om att göra rätt saker och jobba smartare, till exempel genom att använda sig av digitala möten/utbildningar i större utsträckning och att se över leverantörsavtal med mera. Vi ska lägga vår tid och våra pengar där det gör skillnad för medlemmarna!, säger Martin Östberg.

Hur känns det att genomföra besparingarna?

— Ett par medarbetare har valt att lämna oss, och det har inneburit att vi lyckats lösa neddragningarna utan att behöva säga upp medarbetare och det känns mycket bra. Jag tror på Sveriges Farmaceuter som förbund, jag tror på medlemmarnas kraft, och våra förtroendevaldas vilja att göra skillnad – och inte minst på mina duktiga medarbetare.

Mest läst