Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Personal­stöd halverade antibiotika till äldre

Utbildnings- och informationsinsatser halverade användningen av urinvägsantibiotika hos äldre. Det visar en internationell studie med bland annat forskare vid Göteborgs universitet.

l Studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The BMJ omfattar totalt 1  041 äldre sköra personer på 38 äldre­boenden i Nederländerna, Norge, Polen och Sverige. För den svenska delen med 207 deltagare svarar en grupp forskare på Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen.

Bakgrunden till studien är den överförskrivning av urinvägsantibiotika som görs till äldre personer vid misstänkt urinvägsinfektion. Inom ramen för det internationella samarbetet har forskarna därför utvecklat en multifaktoriell utbildningsinsats med målsättningen att minska de onödiga förskrivningarna.

Resultaten visar att insatsen ledde till en halvering av antalet behandlingar med urinvägsantibiotika, jämfört med kontrollgruppen. Antalet förskrivningar var 0,27 per person och år, mot kontrollgruppens 0,58 förskrivningar per person och år. Skillnaden var både klinisk relevant och statistiskt signifikant.

Pär-Daniel Sundvall är docent och specialistläkare i allmänmedicin. Han svarar för den svenska delen av studien tillsammans med professor Ronny Gunnarsson, doktorand Egill Snaebjörnsson Arnljots och forskningssjuksköterska Sofia Sundvall. — På grund av det tilltagande problemet med antibiotika­resistenta bakterier är det viktigt att undvika onödiga antibiotikabehandlingar. Äldre är dessutom mer känsliga för biverkningar av antibiotika. Därför är det fantastiskt att utbildningsinsatsen lett till en halverad användning av urinvägsantibiotika hos äldre med bibehållen säkerhet, säger Pär-Daniel Sundvall i ett pressmeddelande

Mer om Antibiotikaresistens

Mest läst