Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hårdare krav på receptfria läkemedel

151 artiklar tas bort från apotekens hållbarhetssortiment när kraven skärps på att tillverkning ner till aktiv substans sker med respekt för mänskliga rättigheter och miljö samt arbete mot korruption.

2021 lanserade Sveriges Apoteksförening en branschgemensam guide, “Välvald”, som skulle hjälpa den miljömedvetna apotekskonsumenten att välja rätt bland receptfria läkemedel från företag som uppfyller apotekens krav på transparent hållbarhetsarbete.

Guiden var en branschgemensam vidareutveckling av Apotek Hjärtats ”Välj med hjärtat”- guide som lanserades 2017. Respektive företag har sedan ansvarat för att internutbilda sin personal.

Apoteken har inte möjlighet att ställa egna miljö-och hållbarhetskrav för receptbelagda läkemedel. Därför har fokus lagts på receptfria läkemedel där apoteken har möjlighet att styra överförsäljningen.

“Välvalds” kriterier har uppdaterats och skärpts vid två tillfällen efter lanseringen 2021. Nu krävs bland annat att läkemedelsföretagen kan uppvisa att de ställt krav på ansvarsfull tillverkning ner till tillverkning av aktiv läkemedelssubstans för de produkter som ska ingå i “Välvald”, vilket Läkemedelsmarknaden var först med att uppmärksamma.

Följden blir att antalet godkända artiklar minskar från tidigare. Totalt 199 artiklar från tio företag får nu loggan på apotekens hyllkant. Förra året fanns den vid 350 artiklar från tolv företag.

— Intresset att bli granskad för “Välvald” är stort från läkemedelsföretagen. Många ser ett värde av att kunna visa upp hållbarhetsarbete mot kund. Det har blivit en morot för läkemedelsföretagen att bli mer transparenta gällande tillverkning än de tidigare varit vilket är ett av våra mål. Vår förhoppning är att “Välvald” kommer att kunna utvecklas till att bli världens första hållbarhetsmärkning för läkemedel, säger Lisa Stern chefsstrateg och ansvarig för Välvald på Sveriges Apoteksförening i ett pressmeddelande.

De företag som har produkter som ingår i Välvald 2023 är; Aspen Nordic, Bayer AB, Evolan Pharma AB (inkl Apofri AB), Haleon, Novo Nordisk Scandinavia AB, Orifarm Generics AB, Reckitt Benckiser, Sana Pharma Medical, Stada Nordic ApS och Teva Sweden AB.

Hela kriteriedokumentet finns att läsa här: Välvald 3.0

Läs mer >> Ny symbol ska hjälpa konsumenten välja rätt

Mest läst