Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hon är ny bloggare på Svensk Farmaci

Hallå där, Zahraa Almosawi, receptarie på apotek i Stockholm och ny bloggare på Svensk Farmaci.

Välkommen! Varför vill du blogga på Svensk Farmaci?
— Tack! Så länge jag kan minnas har jag älskat att skriva. Att sätta ord på känslor och tankar är både utmanande och tillfredsställande. Efter att ha jobbat ett tag som receptarie känns det nästan nödvändigt att dela med mig av mina åsikter, tankar och funderingar. Hos Svensk Farmaci får jag möjligheten att kombinera några av mina största intressen: läkemedel och skrivandet.

Berätta lite om dig själv.
— Jag heter Zahraa Almosawi, är 26 år och arbetar just nu på ett apotek som receptarie efter några års studier på Uppsala universitet. Jag älskar att prova på nya saker och därför har jag jobbat med olika saker under min studietid. Allt ifrån rådgivning på apotek, talangsatsning och supportkontor. Jag älskar problemlösning, att lära mig nytt och helst utmanas samt utvecklas lite på vägen. 

Varför ville du bli receptarie? 
— Vägen till receptarieprogrammet har inte varit självklar eller en dröm från barndomen, men en sak har alltid funnits där nämligen mitt stora intresse för läkemedel. Efter studenten provade jag på många läkemedelsrelaterade utbildningar tills jag äntligen fastnade för receptarie: läkemedel, problemlösning, kommunikation och snabbt ut i arbetslivet är perfekt för mig! 

Vad är det bästa med att vara receptarie?
— Det bästa är nog kombinationen av mina intressen: Problemlösning, kommunikation och läkemedel. Sen får jag inte glömma bredden, som receptarie har jag fått lära mig så mycket och det finns fortfarande en hel del att lära sig. Det finns ingen gräns på hur mycket man kan utvecklas och hur långt man kan komma, vilka arbetsplatser och arbetsroller man kan ha.

— Sist men inte minst vill jag även nämna en sak till som både kan vara det bästa och det sämsta med att vara receptarie. Känslan efter att ha upptäckt och sedan löst ett problem. Det kan vara allt ifrån en interaktion, komplicerat licensärende, feldosering eller användning. Allvarlighetsgraden och konsekvenserna av problemet kan skilja sig mycket men känslan därefter är den samma. Oftast är man den enda som känner till arbetet som lagts på att upptäcka och lösa problemet och känslan efter den är obeskrivlig. Det känns nästan som att man är en superhjälte in disguise. 

Vad ser du som den stora utmaningen med ditt yrke?
— Största utmaningen är nog den bristande arbetsmiljön, i dag ser jag ett stort glapp mellan hur det är och hur det ska vara. Mycket kan förändras och förbättras. Vi är en underskattad yrkesgrupp trots den viktiga funktionen vi uppfyller. Vi har kunskapen och kompetensen att bidra till mer farmaceutisk nytta men gör mycket annat i stället.

Vad tänker du ta upp i dina texter?
— Jag planerar att ta upp min och många andras delade syn på apoteksverksamheten, skriva om det som oftast inte hörs eller ignoreras, våra utmaningar och eventuella krav och förändringar. 

Om Zahraa Almosawi 

Ålder: 26 år 

Familj: Mamma, pappa och syskon 

Bor: Stockholm 

Intressen: Lyssna på poddar och debatter, läsa, många timmar kan gå på serietittande, språk och umgås med familj och vänner. 

Läs mer >> “En dröm om en bättre arbetsplats bör vara en självklarhet”

Mest läst