Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Man får fängelse för rån och bombhot mot apotek

Göta hovrätt fastställer domen mot en 33-årig man som tidigare dömts till fängelse för rån och bombhot mot apotek i Örebro.

Det var vid lunchtid torsdagen den 12 januari som en rånare klev in på ett apotek i Örebro. Gärningsmannen hotade att spränga en bomb om apotekspersonalen inte öppnade ett låst skåp med narkotikaklassade läkemedel åt honom. Rånaren lämnade apoteket med läkemedel till ett värde av nästan 8 000 kronor. Flera polispatruller kallades snabbt till platsen och kunde kort därefter gripa 33-åringen samt återfinna delar av stöldgodset i närheten.

I mitten av februari åtalades 33-åringen för rån och narkotikabrott vid Örebro tingsrätt. Mannen nekade till rånet, men erkände narkotikabrott. Tingsrätten ansåg dock att utredningen visat att det stod utom allt rimligt tvivel att 33-åringen var rånaren.

Den 27 februari meddelade de sin dom. Mannen dömdes till ett år och tre månaders fängelse för rån och narkotikabrott samt skadestånd till apotekspersonalen.

Tingsrättens dom överklagades senare till Göta hovrätt. I fredags, den 21 april meddelade Göta hovrätt att de går på tingsrättens linje och fastställer domen.

Ett tidigare fall där rånaren hade ett liknande tillvägagångssätt inträffade i Gävle i mitten av juli förra året. Då slog en rånare till mot ett apotek i Bomhus i Gävle. Gärningsmannen hotade apotekspersonalen med att spränga ett handgranatlikande föremål. Mannen kom på så sätt över drygt 200 narkotikaklassade tabletter. Polisen kunde någon vecka senare gripa en 25-åring som erkände brottet. Mannen dömdes i slutet av augusti av Gävle tingsrätt till ett år och fyra månaders fängelse för rån och narkotikabrott.

Svensk Farmaci har tidigare skrivit om att antalet rån och rånförsök mot apotek var högre än på många år under 2022, enligt Sveriges Apoteksförenings statistik, samt att vartannat apotek utsattes återkommande för brott ifjol, enligt Svensk Handels trygghetsbarometer.

Läs mer >>

Fyra apotek utsatta för rån samt utpressning under påskhelgen

2022 inträffade fler apoteksrån än på många år

Vartannat apotek återkommande utsatt för brott 2022

Mest läst