Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

2022 inträffade fler apoteksrån än på många år

23 fullbordade rån och 4 rånförsök mot apotek rapporterades in från apotekskedjornas säkerhetschefer till Sveriges Apoteksförening under 2022. Det blir totalt 27 händelser. Så högt har antalet inte varit på flera år.

— Det är ju en ökning från 2021 då vi hade 14 händelser, men fortsatt färre än de år då branschen var som mest drabbad senast. 2016 var det 35 händelser och 2017 var det 32. Därefter har det under ett antal år legat mellan 14-19 stycken per år, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Svensk Apoteksförening.

En stor del av apoteksrånen och rånförsöken under 2022 inträffade mellan augusti och september – hela 13 stycken. Händelserna inträffade oftast dagtid, då flera anställda var på plats. Nästan samtliga har genomförts av en ensam gärningsman som varit ute efter läkemedel. Bara i tre fall har personen försökt få tag på kontanter. I 40 procent av fallen har gärningsmannen sedan gripits av polis, visar Sveriges Apoteksförenings statistik för 2022.

— Den vanligaste apoteksrånaren är fortsatt en person med missbruksproblem som är ute efter specifika läkemedel till sig själv. Personen kan många gånger vara känd av apotekspersonal och polis, säger Fredrik Boström.

2022 års dystra trend verkar fortsätta även i år. Det har redan inträffat två apoteksrån under januari månad. Ett den 11 januari i Uddevalla och ett den 12 januari i Örebro. Vid båda fallen kom gärningsmännen över läkemedel och misstänkta har sedan kunnat gripas av polis.

Fredrik Boström vill dock inte dra för stora växlar på statistiken.

— Även om det har varit ett par rån nu i början av året så ser vi nog att det är mer av en slump att fjolåret stack ut i negativ bemärkelse. Vi har så pass få rån totalt sett att enstaka händelser kan få stor påverkan på statistiken, säger Fredrik Boström.

Apoteken vidtar nu åtgärder för att förstärka säkerheten, bland annat ökad kamerabevakning. Men fokus ligger först och främst på rutiner kring hur personalen som drabbas ska tas om hand. Inga personskador har som tur var rapporterats in efter apoteksrånen 2022, enligt Sveriges Apoteksförening.

Mest läst