Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fyra apotek utsatta för rån samt utpressning under påskhelgen

Apotek i Gävle, Malmö och Upplands Väsby drabbades. Vid de senare hade rånare med sig en ”inköpslista” på vilka narkotikaklassade preparat de skulle ta.

Två apotek rånades på påskaftonen i Upplands Väsby utanför Stockholm.

— Två maskerade gärningspersoner har hotat personalen med vapenliknande föremål. De avvek sedan från platsen med väskor. Personerna ska ha försvunnit på elskotrar, sa Per Fahlström, polisens presstalesperson, till Aftonbladet.

Rånen ledde till en stor polisinsats där flera polispatruller och en helikopter deltog i insatsen. Senare kunde polisen gripa de misstänkta rånarna, två tonåriga pojkar. En av de gripna pojkarna ska enligt uppgift ha haft en så kallad ”inköpslista” på sig. En lista på vilka narkotikaklassade produkter de skulle ta från apoteken.

Senare under påskafton försattes en av pojkarna på fri fot. Den andre lämnades över till socialtjänsten, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Under kvällen rånades ytterligare ett apotek uppger P4 Malmöhus. Denna gång i Malmö där en kvinna i 35-års åldern greps. Personalen tryckte på överfallslarmet efter att kvinnan uttalat hot, hon skall också haft ett vasst föremål med sig.

Enligt polisen ska kvinnan velat komma över medicin. Hon är nu misstänkt för försök till rån.

På skärtorsdagen larmades polisen till ett apotek i Gävle där en man hotat de anställda med ett okänt föremål.

Personen hotade även att skada sig själv om han inte fick den medicin han ville ha av personalen.

— Personalen gav ut medicin till mannen och kallade på patrull, säger polisens presstalesperson Nadya Norton till Expressen.

Mannen greps och händelsen utreds som utpressning. 

Inga personer ska ha skadats fysiskt.

Läs mer>> 2022 inträffade fler apoteksrån än på många år

Läs mer>> Vartannat apotek återkommande utsatt för brott 2022

 

Mest läst