Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fler väljer apotekar­­programmet i första hand

Ungefär lika många vill börja studera på apotekarprogrammet i höst som i fjol, men fler valde utbildningen i första hand i år. Sammanlagt sökte också fler än i fjol till receptarieprogrammet, då nya studieorter tillkommit.

I går, den 17 april, gick ansökningstiden ut för höstens universitets- och högskoleutbildningar. Intresset för att börja studera är fortsatt stabilt, visar nya siffror från Universitets- och högskolerådet, UHR. 375 451 personer, nästan lika många som i fjol, då var siffran 376 665, skickade in sin ansökan innan deadline passerade vid midnatt.

— Att en lågkonjunktur väntas runt hörnet fick inte riktigt den effekt vi trott. Anmälan var öppen två dagar färre i år, men troligare är att det relativt goda arbetsmarknadsläget fortfarande konkurrerat. Arbetsmarknaden brukar påverka utbildningsintresset som kommunicerande kärl, säger Robin Johansson, utredare vid UHR i ett pressmeddelande.

Antalet sökande till landets farmaceututbildningar är också ganska stabilt. Något färre än i fjol sökte till apotekarprogrammen vid Göteborgs, Uppsala och Umeå universitet. Vid en närmare granskning framgår dock att fler har valt apotekarprogrammet i första hand än förra året.

Antalet sökande till apotekarprogrammet

ApotekarprogrammetHt 2023Ht 2022
Uppsala universitet, totalt13041354
Förstahandsval215186
Göteborgs universitet, totalt11791191
Förstahandsval163154
Umeå universitet, totalt810862
Förstahandsval145138
Källa: UHR

— Kul att höra, säger Farzana Rahimi, som studerar på apotekarprogrammet vid Göteborgs universitet och är ordförande i styrelsen för Sveriges Farmaceuter studentsektion.

Hon tror att många söker till apotekarutbildningen eftersom yrket har en väldigt stabil arbetsmarknad.

— Det som är skönt när man läser till apotekare är att det finns jobb och det är låg konkurrens om dem. Så har det sett ut ända sedan jag började studera för fyra år sedan.

Farzana Rahimi gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet i Falun. Hon gillade att läsa ämnen som kemi och biologi och ville jobba inom vården. Hon sökte därför till apotekar-, läkar- och tandläkarprogrammet på universitet. Hon kom in på apotekarprogrammet i Göteborg och fastnade för det. Nu går hon näst sista året. Hon är nöjd med utbildningen och ångrar inte att hon valde att studera i rikets andra stad.  

— Jag gillar att det är en kuststad och att utbildningen här är lite mer forskningsinriktad.

Antalet sökande till receptarieprogrammen i Göteborg, Uppsala och Umeå universitet är markant färre än i fjol, men antalet sökande har samtidigt blivit fler till Linnéuniversitets campusutbildning i Kalmar. En förklaring till att antalet sökande minskat på flera håll kan vara att det nu även finns ett receptarieprogram att söka vid Malmö universitet. Lägger vi ihop antalet sökande till landets receptarieprogram så blir det nästan 2300 personer, vilket är nästan 100 fler än i fjol.

— När det startar en ny utbildning i Malmö så är det säkert fler som bor i närheten som vill studera där. Malmö är ändå Sveriges tredje största stad, säger Farzana Rahimi.

Antalet sökande till receptarieprogrammet

ReceptarieprogrammetHt 2023Ht 2022
Uppsala universitet, totalt442539
Förstahandsval85112
Göteborgs universitet, totalt398 437
Förstahandsval5268
Umeå universitet, totalt442524
Förstahandsval100108
Linnéuniversitet, Kalmar, totalt207168
Förstahandsval2820
Linnéuniversitet, distans, totalt405520
Förstahandsval103127
Malmö universitet, totalt367
Förstahandsval94
Källa: UHR

Läs mer >> Förre sökte till universitetet

Mest läst