Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Gott om lediga jobb för farmaceuter i framtiden

Apotekare och receptarier behöver inte oroa sig för sin jobbframtid varken på kort eller på lång sikt, visar Arbetsförmedlingens prognos.

Den 17 april är sista ansökningsdagen till höstens utbildningar på universitet och högskolor och möjligheterna att få arbete är stora inom många yrken där högskoleutbildning krävs. Svensk Farmaci har tidigare skrivit om rapporten “Framtidsutsikter – Här finns jobben för akademiker 2028” som bygger på Sveriges Farmaceuters och andra Saco-förbunds prognoser för hur arbetsmarknaden kommer att utvecklas på fem års sikt.

Rapporten fokuserar på nyutexaminerade akademikers framtidsutsikter och vad gäller nyutexaminerade apotekare och receptarier så råder idag låg konkurrens om jobben. Det är en stabil arbetsmarknad som inte påverkas så mycket av konjunkturläget. Detta kommer inte att förändras på fem års sikt.

Arbetsförmedlingen har tagit fram en liknande prognos över jobb och ger exempel på yrken med liten konkurrens 2023 och 2026, och även där finns apotekare och receptarier med som två av 15 yrken värda att satsa på. Trots tuffa tider kommer högutbildade personer såsom farmaceuter vara fortsatt efterfrågade och det finns stora möjligheter att få arbete både på kort och lång sikt.

— Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och därmed väntas också arbetslösheten öka, men samtidigt finns en stor efterfrågan på framför allt utbildad arbetskraft. En högskoleutbildning ger ofta goda möjligheter på arbetsmarknaden, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen på myndighetens hemsida.

Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. Foto: Arbetsförmedlingen

När konjunkturen viker är det ett bra tillfälle att studera vidare, och chansen är stor att konjunkturen vänder uppåt lagom till att man är klar med studierna och redo för arbetsmarknaden.

— Står du och väger ska du verkligen söka till olika utbildningar för att få chansen att börja studera. Och glöm inte välja med både hjärta och hjärna, säger Kerstin Eriksson på Arbetsförmedlingen.

På Arbetsförmedlingens hemsida finns i dag 362 lediga tjänster för apotekare och receptarie. Där finns information om var i landet de lediga tjänsterna finns, och hur många farmaceuter som är anställda i respektive län.

Flest lediga tjänster finns i Stockholms, Västra Götaland, Uppsala och Skånes län.

Läs mer>> Fortsatt liten konkurrens om farmaceutjobb

Läs mer>> Malmö universitet återupptar receptarie­utbildningen

Mest läst