Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Jag är en prestigelös ledare”

Som den första apotekaren att ta över vd-posten på ett större apoteksföretag är hon en pionjär. Men hon är definitivt ingen nybörjare i rollen som ledare. I närmare två decennier har hon haft allt högre chefsposter i apoteksvärlden. Nu sätter hon sig högst upp i Apotek Hjärtat. Möt Monika Magnusson, vd.

Monika Magnusson, vd Apotek Hjärtat

Monika Magnusson, vd Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat har länge varit en av Sveriges bästa apotekskedjor, rent lönsamhetsmässigt, och har under det senaste året gått om Apoteket AB i storlek och är nu marknadsledande både vad gäller omsättning i konsumentsegmentet och i total vinst. Monika Magnusson har varit ansvarig för försäljning och drift under den här tiden, men hon vill inte ta åt sig äran för utvecklingen, i alla fall inte ensamt. Hon är alltid noga med att lyfta fram sina medarbetare i prestationen.

— Det skulle vara övermaga att påstå att det är min förtjänst, jag har bidragit så klart, men vi har gjort detta tillsammans, som så mycket annat. Det finns så många fantastiska medarbetare och chefer som är med och medverkar till det, säger hon.

Kan vi berömma varandra och visa på bra saker vi gör tillsammans så ger det kraft och energi

Det är så hon är. I sociala medier har hon länge kommenterat sitt arbetsliv genom att rapportera ifrån olika apotek ute i landet där hon varit på besök och hon lyfter alltid fram sina medarbetares positiva insatser.

— Det ser jag som en del av både vem jag är som person och som en viktig del i min roll. Kan vi berömma varandra och visa på bra saker vi gör tillsammans så ger det kraft och energi och det är klart att man ska nyttja den energikällan. För mig bottnar det verkligen också i ett eget engagemang, det här som vi jobbar med, kundmötena vi har, utvecklingen vi driver, det intresserar mig i grunden och är förstås någonting som jag gärna delar, säger hon.

Att hon skulle välja att bli apotekare var dock inget som var självklart. Hon har inget farmaceutiskt påbrå i form av äldre släktingar i branschen. I själva verket var det snarare yrket som valde henne än tvärtom.

— Jag fick väldigt tidigt en omedveten, och oönskad, insikt i hur viktiga läkemedel kan vara. När jag var nio år gammal vaknade jag av att min mamma stod med min livlösa syster i armarna. Hon hade precis fått sitt första epilepsianfall. Det har gått bra med min syster, hon mår väldigt bra idag, men det var så klart en speciell period, både precis efter den här debuten och åren därpå. Då blev det verkligen uppenbart, även för en nioåring, att läkemedel är viktiga, förståelsen kring läkemedel och kontakterna kring läkemedel är väldigt betydelsefulla för vardagen och livet, säger Monika Magnusson.

Erfarenheter som satt kvar ett decennium senare när det var dags att välja väg efter gymnasiet.

— Då låg apotekarprogrammet som en av de utbildningar som kändes intressanta och jag landade i att det här är nog en väldigt spännande värld att utforska, säger hon.

Och hon har inte ångrat sig.

— Nej, det var till och med bättre än jag tänkt mig. Under studieåren blev det uppenbart att man kan ta så många olika vägar som apotekare. Det finns så många ställen där man kan bidra med sin kompetens och utvecklas, säger hon.

Monika Magnusson, ny vd Apotek Hjärtat

Apotekare Monika Magnusson, ny vd för Apotek Hjärtat, tar gärna på sig apoteksrocken för ett arbetspass på golvet då och då. ”Det är otroligt värdefullt”, säger hon.

Trots de många möjliga vägvalen har Monika Magnusson varit apoteksbranschen trogen i hela sin karriär. Hennes första jobb efter examen 1997 var som trainee-apotekare i Gävle och redan där och då förstod hon att apotek var hennes grej.

— Efter något år på apoteket i Gävle minns jag att jag tänkte att jag skulle sluta säga att det faktiskt är kul på apotek. Då fanns det en bild av att det var det mindre spännande alternativet jämfört med tjänstebilarna i industrin och det – som många tyckte – prestigefyllda i att forska. Men för mig var det här verkligen rätt, säger hon.

Tiden i Gävle blev dock ganska kort. Hennes talang – och engagemang – uppmärksammades inom Apoteket AB och hon utsågs till projektledare för Reumaåret. Sedan dess har hon klättrat allt högre i karriären. Men trots decennier av chefsjobb har hon behållit fötterna på marken och gör regelbundna inhopp på olika apotek och jobbar sida vid sida med den ordinarie personalen.

— Här på Hjärtat har vi verkligen kulturen av att vi jobbar tillsammans. De som kan ska se till att både praktisera och hjälpa till där det behövs. Det har jag också gjort under de senaste åren, så sent som nu i somras på Västerås Centrallasarett och på vårt e-apotek. Det är otroligt värdefullt, dels för känslan av att det här gör vi tillsammans och dels för att det hela tiden ger nya insikter, det är alltid bra samtal och bra kundmöten som ger väldigt mycket energi, säger Monika Magnusson.

Det är också något hon hoppas kunna fortsätta med som vd. Något som, i så fall, skulle göra henne unik. En apoteks-vd som på riktigt hoppar in och jobbar farmaceutiskt på olika apotek har aldrig funnits tidigare. Men den som oroar sig för att hamna bredvid högsta chefen vid apoteksdisken kan slappna av. Som chef beskriver hon sig som öppen och okomplicerad. Det ska vara enkelt att ta kontakt och fråga om hjälp, menar hon. Det viktiga är att få alla att känna trygghet och att gå åt samma håll.

— Jag är ganska prestigelös och inte särskilt formell, även om jag värdesätter strukturer som bygger trygghet så att man förstår hur det funkar hos oss. Sedan är jag alltid mån om att vi har en gemensam riktning, att vi är överens om målbilden och verkligen känner för den. Då blir det också mindre behov av att synka detaljer längs vägen, då vet alla vart vi ska och då kan alla också bidra utifrån sin roll och sin förmåga, säger hon.

Hon framhåller sin första chef, Ingrid Ström, apoteksdirektör i Gävleborg, som en stor inspirationskälla.

— Hon var inkluderande, skapade mod och visade att hon trodde på det jag kunde bidra med. Hon var fantastiskt bra på att skapa en stämning där folk ville vara, säger Monika Magnusson.

Monika Magnusson, vd Apotek Hjärtat.

Vd i vit rock. Monika Magnusson på Apotek Hjärtat i Mall of Scandinavia, Stockholm.

När hennes utnämning till vd för Hjärtat blev känd, bland annat genom publicering på svenskfarmaci.se, svämmade kommentarsfälten över av gratulationer, både till henne och till Hjärtat för ett bra val. Det är uppenbart att Monika Magnusson är ett populärt val.

— Jag blev riktigt glad och tacksam förstås för feedbacken och tilliten som kommer från kommentarerna. Men det visar ju också att det finns förväntningar, så det är bäst att jag lever upp till dem, säger hon.

Hon menar också att hon som farmaceut känner ett extra ansvar för den farmaceutiska professionen i sin nya roll som vd för Hjärtat.

— Ja, det kan jag nog säga att jag gör. Både utifrån de här reaktionerna men också utifrån min målbild. Jag ser framför mig en tid och en värld där apoteken bidrar med mer än vad man gör idag. Det känns otroligt roligt att vi faktiskt är igång med piloterna kring farmaceutiska tjänster på apotek. Det är en verksamhet som vi drömt om länge och det är otroligt bra att det har funnits krafter som har orkat driva det till en pilot och nu är det upp till oss att verkligen se till att vi får fina resultat, säger hon.

Hon ser även ett farmaceutsortiment av läkemedel som kan förskrivas på apotek och möjligheten att ge vaccinationer som intressanta tillägg till apotekens serviceutbud i framtiden.

Jag vill skapa arbets­platser där människor vill vara, med meningsfulla arbetsuppgifter, där de kan möta kunderna på rätt sätt.

När det gäller den allt tuffare arbetsmiljön på apotek, som många anställda larmar om, får hon signalerna att det inom Hjärtat är bra på de flesta ställen, men att det även finns arbetsplatser med ”utmaningar”, där till exempel bemanningen inte alltid räcker till. Något hon gärna vill förbättra.

— Alla verksamheter, oavsett om de är apotek eller annat, behöver vara bra både för kunderna och för de som jobbar där. Jag vill skapa arbetsplatser där människor vill vara, med meningsfulla arbetsuppgifter, där de kan möta kunderna på rätt sätt. Hos oss tycker jag att vi har en väldigt bra dialog med de fackliga och tar tacksamt emot all den feedback vi får kring det de upplever inte funkar, eller om vi får uppgifter om att det inte är som det ska på någon arbetsplats. Den informationen ser jag som otroligt värdefull så den välkomnar jag verkligen, säger Monika Magnusson. 

Monika Magnusson, ny vd Apotek Hjärtat


”Jag är ganska prestigelös och inte särskilt formell, även om jag värdesätter strukturer som bygger trygghet så att man förstår hur det funkar hos oss”, säger Monika Magnusson.

Monika Magnusson

Ålder: 49.

Familj: Man och två mycket roliga barn, 17 och 15 år gamla. Mamma och syster med familj i Bollnäs.

Bor: Gottsunda, Uppsala.

Tidigare uppdrag: Ansvarig för Försäljning & drift på Hjärtat sedan 2020, dessförinnan ansvarig för halva kedjan, i form av Försäljningsområde Nord, samt affärsutvecklare. Jobbade på Boots och Vårdapoteket precis efter omregleringen, och innan dess en rad uppdrag inom Apoteket AB, exempelvis som Regionchef, Projektledare för Reumaåret, Chef för Tjänsteutveckling och chef inom Apoteks­akademin.

Fritidsintressen: Steg i naturskön miljö, böcker, yoga, sjunga i kör om det hinns med och skratt med familj och vänner.

Senast lästa bok: Amerikansk Jord av Jeanine Cummings.

Läs mer >> Monika Magnusson ny vd för Hjärtat

Mest läst