Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Monika Magnusson ny vd för Hjärtat

Apotekare Monika Magnusson tar över vd-stolen för Apotek Hjärtat den 1 september.

[Uppdaterad med intervju 2022-08-23, kl 11:54]

Apotekare Monika Magnusson har utsetts till Apoteks Hjärtats nya vd. Hon börjar sitt nya jobb redan den 1 september.

Bakgrunden är att Ica-gruppen flyttar om bland cheferna i koncernen. Den nuvarande vd:n för Apotek Hjärtat, Eric Lundberg, blir ny vd för Ica Sverige samtidigt som Monika Magnusson träder in i hans ställe.

Monika Magnusson blir det första apotekaren som innehar en vd-post i ett större svenskt apoteksföretag någonsin. Hon tog sin apotekarexamen 1997 vid Uppsala universitet och har sedan dess haft en tydlig apotekskarriär med ett dussintal år inom Apoteket AB, några årskorta tjänster på Boots och Vårdapoteket för att sedan 2013 ta plats i Apotek Hjärtat. Där har karriären gått spikrakt uppåt från affärsutvecklare till försäljningschef, först för några regioner och sedan för hela företaget. Nu tar hon nästa steg och tar över vd-stolen från den 1 september.

— Det känns fantastiskt. Jag har många känslor, men framförallt glädje. Detta är det finaste uppdrag man kan ha. Men jag har också en stor ödmjukhet inför uppgiften, säger Monika Magnusson.

Yrkespersonen Monika Magnusson är apotekare ut i fingerspetsarna och har varit i apoteksbranschen i hela sitt yrkesverksamma liv. På det personliga planet bor hon i Uppsala tillsammans med sin man och två barn och har precis upptäckt att hon gillar att vara ute i naturen.

— Jag har ett stort och brinnande engagemang för mitt jobb naturligtvis, men under pandemin har jag, helt otippat, fått ett nyvunnet intresse för naturen. Jag upptäckte att vi bor väldigt nära ett naturreservat, säger hon.

Som apotekare och vd för ett större apoteksföretag är Monika Magnusson en pionjär i Sverige. Det har många gånger höjts röster från professionen att det är för få farmaceuter i ledningen för apoteksföretagen i Sverige, men hon tror inte att hennes bakgrund kommer att påverka kursen för Apotek Hjärtat på något dramatiskt vis. I alla fall inte direkt.

— Min förhoppning är att vi ska fortsätta den resa vi har varit inne på. Jag tycker att oavsett bakgrund så har det alltid funnits en vilja att se till att det vi gör bidrar till att människor ska må bättre, både genom läkemedel och andra produkter. Det tänker jag att vi ska fortsätta med och det är ju en superspännande tid nu med allt som händer. Bland annat med de farmaceutiska tjänsterna, som jag alltid brunnit för. Det är en väldigt spännande tid att leda apoteksföretag i, säger Monika Magnusson.

När det gäller balansen mellan det farmaceutiska och det affärsmässiga ser hon utmaningen, men inte att det skulle vara ett problem.

— Jag har ju haft den typen av ansvar under många år. Jag tycker att det kan vara svårt och utmanande ibland, men jag ser egentligen inte något problem med det. I slutändan handlar det ju om kunderna och att kunna bidra till kundernas vardag och hälsa, säger hon.

De konkurrerande apoteksföretagen har alla män som är ekonomer på vd-posten. När Monika Magnusson nu kliver in i den skaran kommer hon att sticka ut. Men det är inget som oroar henne.

— Jag tycker att det ska bli spännande. Jag är ju inte först som kvinna och vd i ett apoteksföretag utan det finns förebilder, men det är ju alltid bra med en mix så det är ju bra att jag kan bidra med det, säger Monika Magnusson.

Mest läst