Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sommarledigt trots timanställning?

Har en sommarvikarie också rätt till semester, undrar en timanställd apotekare. Sveriges Farmaceuters medlemsrådgivning svarar.

Jag har fått en timanställning som sommarvikarie på ett apotek. Jag vill också vara lite ledig i sommar. Har jag rätt till semester?

Svar: För korta anställningar, till exempel sommarjobb, gäller samma semesterregler som för alla andra anställningar. Men när en visstidsanställning är kortare än tre månader kan arbetstagaren och arbetsgivaren komma överens om att ingen semester ska läggas ut.

Timanställning är inte en anställningsform, det är en ersättningsform. Man är anställd på viss tid och med betalning per timme. Då man anställs specifikt för en kortare periods behov, som för att täcka upp för ordinarie personals semestrar, har man vanligtvis inte semesterrätt (alltså rätt till ledighet), utan man får semesterersättning som ett påslag på lönen. Ersättningen ska utgå utöver lön och vara specificerad.

Kollektivavtal kan styra över regleringen kring detta, eller så kan man komma överens om annat. Denna överenskommelse ska då finnas skriftligen mellan dig och din arbetsgivare.

Mest läst