Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Här kan jag jobba med det jag brinner för”

Vi frågade panelen: Varför lämnade du apoteket för industrin? Svaren visar att det finns olika anledningar. En sökte en ny utmaning. En annan siktade dit redan under utbildningen.

Leo Leoson, 31 år, Patient Safety Partner på Roche. Har arbetat 6 år i yrket.

– Jag är receptarie i grunden och när jag gjorde min master jobbade jag på apotek. Där upptäckte jag mitt stora intresse för regulatoriska frågor och vill man jobba med det är det naturligt att söka sig till myndighet eller industri. Jag jobbade som konsult under några år och var anställd på Läkemedelsverket när jag sökte jobbet på Roche. Det var en gammal kursare till mig som tipsade mig att söka. Här kan jag jobba med det jag brinner för – molekylers väg till att bli godkända och säkra läkemedelsbehandlingar för patienter.

Doaa Hassan, Senior QA PET Packing på Astra Zeneca.

Doaa Hassan på Astra Zeneca

Doaa Hassan, 30 år, Senior QA PET Packing på Astra Zeneca. Har arbetat 6 år i yrket.

– Industrin har varit målet hela tiden men jag ville jobba på apotek först för att kunna stå för min legitimation. Jag uppskattade patientkontakten men blev besviken över de begränsade arbetsuppgifterna. Som person behöver jag utmanas mer. Efter två år fick jag ett konsultuppdrag inom QA på Astra Zeneca. Från början tänkte jag att QA bara var en inkörsport för jag hade hört att det var tråkigt, men det var helt fel. Nu har jag jobbat med det på Astra Zeneca i drygt fyra år och det är otroligt varierande. Ingen dag är den andra lik.

ndrea Bengtsson, Patient Approache Manager på Merck AB.

Andrea Bengtsson på Merck AB.

Andrea Bengtsson, 30 år, Patient Approache Manager på Merck AB. Har arbetat 6 år i yrket.

– För mig var det ett självklart val. Redan på apotekarutbildningen hade jag kontakt med rekryteringsfirmor. Planen var att först jobba på apotek för att få en bra grund. Under mina tre apoteksår höll jag fortsatt kontakt med rekryterings-konsulter. Jag visste att jag ville jobba med marknadsföring men inte exakt hur. En dag blev jag erbjuden en KAM-tjänst (Key Account Manager) för ett nytt specialistläkemedel mot MS. Jag blev så välkomnad på Merck att jag nästan glömt bort att jag var konsult i början. Idag arbetar jag även med läkemedel inom onkologi och fertilitet och har mycket kontakter både med patientföreningar och beslutsfattare. Jobbet inom industrin är bättre än jag föreställde mig. Det jag saknar från apoteket är kundkontakten. Jag älskade mina stamkunder och att göra direkt skillnad för dem som använder läkemedel.

Vad tycker du?

Har du nyss börja jobba inom läkemedelsindustrin eller vill du göra det? Vilka tips eller frågor har du? Gå gärna in och diskutera på Svensk Farmacis Facebook-sida under inlägget om den här artikeln.

Läs mer: Läkemedelsindustrin är en växande arbetsmarknad för farmaceuter
Han tog klivet över till industrin

Mest läst