Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Han tog klivet över till industrin

Apotekaren Christer Sjöqvist har arbetat på både apotek och myndighet. För två år sedan blev han kontaktad av ett konsult- och rekryteringsföretag som sökte farmaceuter till läkemedelsindustrin.

– Jag blev hittad via Linkedin och fick frågan om jag var intresserad av eventuellt kommande uppdrag inom industrin. Efter några månader återkom de och ville presentera mig som kandidat för några olika roller, säger Christer Sjöqvist som vid det tillfället jobbade med säkerhets- och kvalitetsfrågor på Läkemedelsverket.

Frågan kom vältajmat då Christer var redo att prova någonting nytt efter fem år på Läkemedelsverket. Innan dess hade han jobbat på apotek i åtta år.

– Jag sökte jobb på ett läkemedelsbolag för några år sedan och kom så långt som till intervju men gick inte vidare. Jag har alltid velat prova alla delar av branschen men när jag fick denna förfrågan sökte jag inte något jobb aktivt.
Min plan var att vänta med det tills pandemin var över.

En annan positiv skillnad är att man kan justera sina arbetstider.

Christer Sjöqvist

Så blev det inte. Sedan juni 2020 är han anställd som konsult och har just avslutat två uppdrag. Det ena inom farmakovigilans och det andra handlade om kvalitetsarbete med framförallt hantering av reklamationer.

– Nu arbetar jag på mitt andra bolag sedan jag började som konsult. Denna gången är jag inom regulatory affairs.

Att byta läkemedelsbolag och komma till en ny företagskultur med nya arbetsuppgifter är både stressigt och spännande tycker han. En av fördelarna med industrin, om han jämför med både apotek och statlig myndighet, är just att arbetsuppgifterna är mer varierade menar Christer Sjöqvist.

– En annan positiv skillnad är att man kan justera sina arbetstider och inte behöver anpassa sig till ett schema. För min del blev det även ett lönelyft jämfört med både apoteket och Läkemedelsverket.

Om han ska komma på någon nackdel med att jobba inom den privata sektorn är att nya direktiv kan komma väldigt snabbt.

– Då måste man kunna prioritera om fort och släppa det man har för händerna vilket kan kännas stressigt i stunden. Det är inte som på en myndig-het eller apotek där man gör allt i turordning, säger han.

Har du något tips till andra farmaceuter som funderar på att byta jobb?

– Det är bra att ha erfarenhet av olika roller på apotek eller myndighet. Vill man till industrin är det nog bra att börja som konsult. Konsultföretaget kan matcha konsulten med ett passande företag inom industrin och konsulten kan få prova olika roller. Möjlighet finns till både kortare och längre uppdrag
via konsultföretaget, säger Christer Sjöqvist.

Läs mer: Läkemedelsindustrin är en växande arbetsmarknad för farmaceuter
“Här kan jag jobba med det jag brinner för”

Mest läst