Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Blir roligt att jobba med”

Vi ställde frågan "Hur ser du på att farmaceutiska tjänster ska testas och införas i Sverige?" till tre farmaceuter som jobbar på apotek – och panelen var enhälligt positiv.

Karin Gebauer. Apotekare på Apotek Hjärtats apotek Kungsgatan i Göteborg.

– Jag tycker att det är väldigt positivt för vår bransch. Nu får vi visa vår farmaceutiska kompetens och vad vi kan bidra med. Jag tror också att många farmaceuter kommer att känna att detta blir roligt att jobba med. Jag hoppas att det kommer att utveckla vår yrkesroll och sätta mer fokus på vad vi faktiskt kan. Det är klart att det finns utmaningar med att hinna med dessa tjänster, men går vi in i detta så får vi ju göra det på ett sätt så att vi hinner med, det är viktigt för att vi ska kunna utvärdera tjänsterna.

Patricia Hewardt, apotekare och apotekschef vid Kronans Apotek Baronbackarna i Örebro och Kumla.

Patricia Hewardt. Apotekare och apotekschef vid Kronans Apotek Baronbackarna i Örebro och Kumla.

– Äntligen något som kan lyfta vår profession, något som innebär något annat än merförsäljning. Det här är jättekul, jag tror att många har längtat efter något som tar oss tillbaka till farmacin! En tjänst som jag också skulle vilja se är läkemedels­genomgång. Som apotekschef ser jag utmaningen i att hinna med detta. I början kommer det sannolikt inte vara så omfattande, men sedan sprider det sig och då får vi förhoppningsvis resurs­erna att avsätta en person för detta.

Osaid Hamsho, apotekare på Apoteket AB:s apotek Nornan i Östersund.

Osaid Hamsho. Apotekare på Apoteket AB:s ­apotek Nornan i Östersund.

– Jag är jätteglad. Jag tror att farmaceutiska tjänster kommer att vidga synen på oss farmaceuter och vad vi kan i samhället. Vi är välutbildade och har mycket kunskap, men vår potential är inte till fullo utnyttjad­ idag. Jag tycker att de två tjänsterna Inhalationsvägledning och Medicinstart är jättebra, men jag tycker att man också kunde ha tjänster som läkemedelsgenomgång och vacci­n­a­tion. Tjänsterna kommer att innebära mer arbetsuppgifter för oss. Därför är den viktiga frågan om vi får de förutsättningar som krävs för att leva upp till de förväntningar som ställs på oss? Det handlar ju både om patientsäkerheten och vår arbetsmiljö. Den som vill leda denna utveckling bör undvika kortsiktiga resonemang och skapa bra förutsättningar för farmaceuterna.

Vad tycker du?

Hur ser du på den pågående utvecklingen av farmaceutiska tjänster? Och vad tänker du som arbetar på apotek om att jobba med detta? Gå gärna in och diskutera på Svensk Farmacis Facebook­-sida under inlägget om den här artikeln!

Mer om Farmaceutiska tjänster

Mest läst