Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Driftstopp på apotek – del i arbetet med NLL

Under helgen genomfördes ett planerat driftstopp på landets alla apotek och kunderna kunde inte hämta ut förskrivna läkemedel och andra varor på recept.

Det är E-hälsomyndigheten som genomför det planerade driftstop, som berör både fysiska apotek och e-handel. Driftstoppet startar klockan åtta på lördagen den 27 november och väntas vara klart senast klockan elva på söndagen den 28 november.

Under den tid som driftstoppet pågår går det inte att hämta ut förskrivna läkemedel och andra varor på recept.

 – Vi har förlagt driftstoppet på natten då det berör minst antal kunder. Planera gärna att göra ditt apoteksärende före lördag kväll eller senare under söndagen, säger Peter Alvinsson, avdelningschef på E-hälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Driftstoppet är en del i införandet av Nationella läkemedelslistan (NLL). Den 1 maj 2021 började lagen om nationell läkemedelslista att gälla och lagen innebär flera förändringar både för vård, apotek och patienter. Det handlar om förändringar som gradvis sker under de närmaste åren.

Farmaceuten Anna Neiling jobbar på Apotek Hjärtat i Halmstad och kommer att gå på sitt jobbpass under söndagen. Hon säger att de anställda fått information om nedsläckningen av receptexpedieringen via apotekets intranät.

– Men för att kunderna inte ska hamstra läkemedel eller oroa kommer företaget först att gå ut med information om detta klockan 19 på lördagen. Så om sjukvården skriver ut läkemedel till sina patienter närmare helgen, så hoppas vi att de ger information om att de inte kan hämta ut läkemedel just den tiden, säger Anna Neiling.

Vi kan säkert förvänta oss en del sura miner och irritation från kunderna.

Anna Neiling

Hon är inte orolig över att det kommer att uppstå problem eftersom E-hälsomyndigheten valt att lägga nedsläckningen vid en tid då apoteken har det som lugnast.

– Men jag hoppas att kunderna förstår situationen och att de kan återkomma vid ett senare tillfälle. Jag tror att det flesta kommer att visa förståelse, men det beror samtidigt på vilken information som kunderna har fått innan. Sen är det viktigt att de vet att sjukvården kan lämna ut akutdoser som de kan få direkt om det skulle krisa, säger Anna Neiling och fortsätter:

– Är det riktigt akut går det också att ha med sig pappersrecept och vi kan skriva handskrivna etiketter. Det skulle till exempel kunna handla om en brådskande antibiotikakur och det finns inte tillräckligt att dela ut från akuten.

Tror du att det kan uppstå bråk med kunderna?

– Nej, så långt hoppas jag inte att det går. Men vi kan säkert förvänta oss en del sura miner och irritation. Kunderna kan inte heller vända sig till någon annan apotekskedja eftersom nedsläckningen gäller oss alla.

Tycker du att kunderna informerats tillräckligt om nedsläckningen?

– Både jag och nej. Vi har försökt informera kunderna i förhand på denna nedsläckning för att förebygga så mycket som möjligt. Men jag tycker att man hade kunnat gå ut lite bredare med informationen för att undvika missförstånd och underlätta för oss som jobbar på apotek, säger Anna Neiling.

Mest läst