Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nya förbundsdirektören: ”Tror jag kan bidra till lite lugn”

Martin Östberg blir ny förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter. Han kommer närmast från ett arbete med ett annat legitimationsyrke, med liknande utmaningar som farmaceuterna.

Senast till årsskiftet börjar Martin Östberg, som är statsvetare i botten och senast kommer från ett annat yrkesförbund, Sveriges Arbetsterapeuter, där han de senaste fem åren har varit biträdande förbundsdirektör.

– Jag gör ett liknande arbete i dag och jobbar med ett annat legitimationsyrke. Det är en profession som befinner sig lite i samma sits som farmaceuterna, en profession som kan mer än vad folk i allmänhet förstår, säger Martin Östberg.

– Jag tar med det jag har lärt mig hos arbetsterapeuterna till farmaceuterna.

Han ser fram emot sitt nya arbete och har hört mycket gott om förbundet.

– Det ska bli fantastiskt roligt, jag har hört mycket gott om kansliet. Med tanke på att det är ganska litet tycker jag att de har åstadkommit väldigt mycket.

Jag vet vad jag ger mig in i. Den här typen av turbulens är inte en ovanlig del i politiskt styrda organisationer.

Varför passar du som förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter?

– Jag kan den fackliga världen och är van vid fack och profession i ett och samma förbund. Jag kan de utmaningarna och jag tror att jag kan bidra till förbundets och kansliets arbete.

Det har varit turbulent i förbundet en tid. Hur känner du inför det?

– Jag vet vad jag ger mig in i. Den här typen av turbulens är inte en ovanlig del i politiskt styrda organisationer, det är inget konstigt. Då är det extra viktigt att man har ett kansli som är starkt och som kan bära sig självt under tiden som de förtroendevalda hittar rätt. Förhoppningsvis kan jag bidra till lite lugn på kansliet.

Sveriges Farmaceuter har stått utan ordinarie förbundsdirektör sedan i våras då Eva Arlander sade upp sig efter mindre än ett år på posten, delvis på grund av att det varit turbulet inom förbundet sedan fullmäktigemötet förra hösten.

Sedan dess har förbundet haft Carin Svensson som tillförordnad förbundsdirektör.

Läs mer:

Ny styrelse för Sveriges Farmaceuter klubbad – Svensk Farmaci

Arbetsmiljöverket gör inspektion på förbundet – Svensk Farmaci

Andra läser