Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Pappersrecept blir kvar längre

Elektronisk förskrivning blir huvudregel först i maj nästa år. Apoteken får därmed fortsätta hantera pappersrecept längre än det var tänkt.

Redan 2019 fick Läkemedelsverket i uppdrag att införa eleltronisk förskrivning som huvudregel. Redan i dag står e-recepten för cirka 99 procent av all förskrivning men regeringen vill öka den andelen ytterligare och bara tillåta pappersrecept i specifika undantagsfall.

Förändringen har redan skjutits upp flera gånger med hänvisning till pandemin och bristande it-system, och nu står det klart att det är den 10 maj 2022 som gäller. Detta enligt ett beslut från Läkemedelsverkets generaldirektör, skriver Läkemedelsvärlden.

Myndigheten skriver på sin hemsida att syftet med förändringen är att så mycket information som möjligt om patientens förskrivna och uthämtade läkemedel ska finnas samlad i Nationella läkemedelslistan.

Sveriges Farmaceuter, som välkomnar att e-recept blir huvudregel, framhåller i ett remissvar till Läkemedelsverket att det nya datumet ”ska vara ett absolut slutdatum, utan möjlighet till ytterligare förskjutningar”.

Arbetet med frågan har pågått ända sedan 2016 då regeringen gav Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i uppdrag att utreda lagkraven för att införa elektronisk förskrivning som huvudregel.

Mest läst