Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hon blir förbundets nya förhandlingschef

Nu står det klart att det är Annika Hage Nederström som blir Sveriges Farmaceuters nya förhandlingschef.

Hon tar över efter Martina Perzanowska, som slutade i somras.

– Jag tycker att det här känns spännande och det ska bli jätteroligt att börja på mitt nya jobb. Jag ville ha det här jobbet eftersom farmaceuter har en otroligt viktig samhällsfunktion och då känns det viktigt att få jobba med villkoren för dem, säger Annika Hage Nederström.

Annika Hage Nederström kommer närmast från Ledarna, där hon jobbat som avtals- och branschansvarig i över 20 år. Där har hon bland annat ansvarat för Ledarnas internationella frågor i cirka tio års tid och deltagit i att utveckla ledaravtal som reglerar löneprocessen.

– I de avtalsförhandlingar jag har jobbat med tidigare har jag samarbetet med lokala fackliga företrädare, vilket har gjort att vi har pratat mycket om olika villkor. Genom åren har jag också hamnat i tvisteförhandlingar, när de har gått vidare centralt, säger Annika Hage Nederström.

Vad vet du om farmaceutyrket?

– Jag vet att man som farmaceut har en unik ställning i samhället eftersom de fyller så många viktiga funktioner. Till exempel behövs de för att ett apotek ens ska kunna hålla öppet, de har en viktig roll i produktionen av farmaceutiska produkter, de forskar och har avgörande röster i olika remisser då de blir tillfrågade om sin sakkunnighet.

Finns det någon fördel eller nackdel med att du själv inte har någon farmaceutisk bakgrund?

– Det kommer alltid finnas personer som tycker att det bästa är att ha en utbildad farmaceut på den här positionen, men jag tror att det kan vara en fördel att inte ha det. Det är klart att jag inte kan sakkunskaperna, men där har jag en hel organisation bakom mig. Jag har istället ett helhetsperspektiv och kommer inte att fastna i frågor, just på grund av sakkunskapen, utan hela tiden se framåt, säger Annika Hage Nederström.

Annika Hage Nederström tillträder tjänsten under hösten.

Andra läser