Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fem kilo pulver var potensmedel

Vid den globala operationen Pangea som genomfördes i maj beslagtogs en rad läkemedel. Ett av de större beslagen omfattade fem kilo pulver – av vad som nu har visat sig vara det potenshöjande läkemedlet tadalafil.

Storleken på beslaget indikerar att leveransen varit avsett för att producera tabletter illegalt och sedan för vidare försäljning.

– Vi bedömer att man har avsett att producera uppåt en halv miljon tabletter av det här pulvret, och vi uppskattar marknadsvärdet till flera miljoner kronor, säger Eva-Lena Bergens, utredare vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Tadalafil är ett receptbelagt läkemedel för behandling av potensproblem hos män. Svensk Farmaci har tidigare skrivit om operation Pangea och att allt fler äldre köper olagliga läkemedel på nätet.

– Det finns många risker med att köpa den här typen av läkemedel hos olagliga aktörer, bland annat kan kvaliteten på produkterna vara dålig, vilket gör att du kan få i dig både föroreningar och läkemedelssubstanser i okända doser, säger Eva-Lena Bergens, i pressmeddelandet.

Operation Pangea

Pangea samordnas varje år av Interpol och är en global insats för att gemensamt motverka illegal försäljning av olagliga läkemedel på nätet.

Det primära syftet är att skydda folkhälsan och öka allmänhetens medvetenhet om riskerna med att köpa läkemedel från webbplatser som inte har tillstånd att sälja läkemedel.

År 2008 genomfördes Pangea första gången. I maj i år deltog 190 myndigheter från sammanlagt 90 länder i den årligen återkommande internationella kontrolloperationen.

Andra läser