Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fler äldre handlar olagliga läkemedel

Läkemedelsverket, Tullverket och polisen har genomfört en gemensam operation mot olagliga läkemedel som skickas till Sverige. Runt 15 000 tabletter beslagtogs och många av de som beställer läkemedlen är äldre personer.

Allt fler äldre handlar olagligt läkemedel på nätet.

Operation Pangea samordnades globalt av Interpol och över 90 länder runt om i världen deltog i insatsen som genomfördes i slutet av maj. Insatsen genomförs varje år och målet är att få en bild av hur den olagliga handeln ser ut, men också att förhindra att olagliga läkemedel når den person som köpt dem, enligt Läkemedelsverket.

– Vi har varit den samordnande myndigheten i den här insatsen. Vi har tittat på webbsidorna som tillhandahåller de olagliga läkemedlen, så att de sedan går att anmäla och stänga ner, säger Eva-Lena Bergens, apotekare och utredare vid Läkemedelsverket.

I Sveriges beslagtogs runt 15 000 tabletter, främst narkotikaklassade läkemedel, men också potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika. Operationen visade också att den globala handeln har ökat, både på webbsidor och i sociala medier. Handeln omfattade också läkemedel och produkter mot covid-19.

Beslagtaget pregabalin, ett narkotikaklassat läkemedel som används vid epilepsi, generaliserat ångestsyndrom och neuropatisk smärta.

– Något som vi sett i år är att allt fler som köper olagliga läkemedel på nätet är äldre. Den snabba digitaliseringen som skett hos den här gruppen under pandemin kan ligga bakom den förändringen, säger Eva-Lena Bergens.

Hon varnar för riskerna med att köpa och använda receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare, att det kan innebär en risk för felmedicinering – eller att effekten uteblir helt.

– För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek. Men många av de här sidorna som säljer olagliga läkemedel är fint gjorda, så det är lätt att tro att det är lagliga, säger Eva-Lena Bergens.

Hon pekar också på problemet med att näthandeln öppnar upp för missförstånd kring vad som är lagliga läkemedel och vad som är olagligt.

– Ett läkemedel kan till exempel klassas som kosttillskott i ett land, men kan vara olagligt i Sverige. Är du då äldre kan det vara förvirrande att veta vad som gäller när du handlar på nätet. Så jag hoppas att vi kan börja uppmärksamma den här gruppen och rikta information om hur de ska tänka på kring läkemedel på nätet, säger Eva-Lena Bergens.

Andra läser