Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Roche toppar den globala försäljningslistan

Det schweiziska läkemedelsföretaget Roche toppar listan över de bolag som sålde mest globalt förra året. Men det är Humira från amerikanska Abbvie som är världens största läkemedel sett till försäljning.

Foto: Shutterstock.

De tio mest säljande läkemedelsföretagen i världen, i miljarder dollar. Källa: Nature.

De tio mest säljande läkemedelsföretagen i världen, i miljarder dollar. Källa: Nature.

Enligt färska siffror i tidskriftens Natures april-nummer är det schweiziska läkemedelsbolaget Roche störst i världen vad gäller försäljning 2019. Från att ha legat på en andra plats 2018 efter Pfizer, men före Novartis, kan nu Roche kliva upp på förstaplatsen med en försäljning på 48,2 miljarder dollar under 2019. Detta trots att bolaget inte har något preparat bland de fem största. Istället är det bredden som ger utslag där Roche har tre välkända preparat bland de tio största; Avastin (bevacizumab), Mabthera (rituximab) och Herceptin (trastuzumab). Men man vilar inte bara på gamla lagrar. Den schweiziska läkemedelsjätten har på senare tid lanserat både MS-läkemedlet Ocrevus (ocrelizumab) och PD-L1-hämmaren Tecentriq (atezolizumab) mot småcellig lungcancer som har fått en betydande användning och försäljning och ses som framtidsmedel i bolagets portfölj.

Schweizisk läkemedelsindustri går onekligen bra för tillfället eftersom också Novartis passerar Pfizer och intar en andraplats i den globala tio-i-topp-listan med en försäljning på 46 miljarder dollar. Detta mycket på grund av en bra försäljning av anti-IL-17-preparatet Cosentyx (secukinumab) mot psoriasis, om än inte så stor att den når tio-i-topp-listan för preparat. Förestående patentutgångar för Novartis trotjänare Gilenya (fingolimod) mot MS och Lucentis (ranibizumab) mot åldersrelaterad makuladegeneration gör dock företagets framtid mer oviss, enligt Nature.

De tio mest säljande läkemedlen globalt, i miljarder dollar. Källa: Nature.

De tio mest säljande läkemedlen globalt, i miljarder dollar. Källa: Nature.

Om företagstoppen är schweizisk så är preparat-toppen amerikansk. Högst upp som världen mest sålda läkemedel tronar RA-läkemedlet Humira (adalimumab) från amerikanska Abbvie med en försäljning på 19,2 miljarder dollar. Det är visserligen en liten tillbakagång från 2018 års 19,9 miljarder dollar, men helt i en klass för sig. Andraplatsen innehas av malignt melanom-behandlingen Keytruda (pembrolizumab) från amerikanska Merck & Co, eller MSD som de heter här, som förra året sålde för 11,1 miljarder dollar. På tredjeplats finner vi Revlimid (lenalidomid) från amerikanska Celgene med en försäljning på 9,7 miljarder dollar under 2019.

 

 

Andra läser