Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Richard Bergström tillbaka i Schweiz

Under 15 år företrädde han läkemedelsindustrin, först i Sverige och sedan i Europa. Nu har han växlat spår och utvecklar en tjänst som säljs till regeringar i olika delar av världen. Svensk Farmaci talade med apotekaren Richard Bergström om nya jobbet, EMA och tiden som läkemedelsindustrichef.

I januari började Richard Bergström som chef för affärsområdet Pharma på det schweiziska företaget Sicpa med huvudkontor i Lausanne. Företaget levererar säkerhetslösningar till regeringar och myndigheter. Det handlar bland annat om att göra dokument som pass och värdepapper spårbara.

– Jag blev tillfrågad av Sicpas ägare om jag ville ansvara för företagets arbete med läkemedel och eftersom e-verifikation för läkemedel var ett område som jag brann för när jag arbetade på Lif tackade jag ja till jobbet, berättar Richard Bergström.

Vad gör du inom företaget?

– Vårt arbete inom läkemedelssektorn är ganska nytt och jag håller på att bygga upp det. Det handlar om att skapa spårbarhetssystem för läkemedel, mycket för att undvika förfalskningar men också för att skapa nya möjligheter för biverkningsrapportering och prisövervakning.

– Inom EU tar läkemedelsföretagen gemensamt fram ett system för det här. I länder utanför Europa är det oftast myndigheterna och regeringarna som tar ansvar för läkemedels spårbarhet och vi arbetar med att leverera lösningar för det.

Innan du kom till Sicpa var du vd för den europeiska läkemedelsindustriföreningen, Efpia, i sex år. Vad minns du mest från den tiden?

– Alla resor som jag gjorde tillsammans med ordförandena för läkemedelsindustriföreningarna i EU:s medlemsländer. Det var hela tiden möten med socialministrar och finansministrar i olika länder. Det jag saknar mest med jobbet är kollegorna i de nationella föreningarna som jag gjorde de här besöken med.

Innan Richard Bergström var vd för Efpia var han vd för den svenska läkemedelsindustriföreningen, Lif, i nio år. Dessförinnan arbetade han på läkemedelsföretagen Roche och Novartis i Schweiz.

– Det är roligt att vara tillbaka i Schweiz eftersom det var här jag började min bana inom läkemedelsindustrin. Vår äldsta dotter är också född här.

Vad kan du berätta om företaget du nu jobbar på?

– Det är ett familjeägt bolag med cirka 3 000 anställda. Vi tar uppdrag från nästan alla regeringar i världen. Det handlar ofta om marknadskontroll, till exempel att länderna vill försäkra sig om att de får in skatt på tobak och alkohol och att sådana produkter inte smugglas in. Verksamheten med läkemedel är ganska ny och under uppbyggnad.

Richard Bergström är apotekare utbildad vid Uppsala universitet. Den allra största delen av sitt arbetsliv har han företrätt läkemedelsindustrin, men han började sin yrkesbana på Läkemedelsverket dit han kom 1988 under studietiden.

Just nu pågår en intensiv kamp mellan EU:s medlemsländer om att bli värdland för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Som tidigare chef för Efpia vet Richard Bergström hur eftertraktat EMA är. Näst intill varje EU-land har ansökt om att få ha myndigheten.

Vad skulle det betyda för Sverige om EMA placeras här?

– Otroligt mycket. Dels skulle innebära att många högutbildade människor flyttar hit och att vi kommer ha flera vetenskapliga konferenser här med många besökare. Det skulle också innebära att Stockholm-Uppsala regionen blev ett ännu starkare vetenskapligt fäste.

Andra läser