Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tufft för apotek i England

Från den 1 december får engelska apotek 12 procent lägre ersättning från NHS än tidigare. Apotekssektorn är mycket kritisk och varnar för stora konsekvenser.

Ersättningen till apoteken från National Health Service (NHS) är relaterad till volymen receptförskrivningar på apoteket men täcker också vissa farmaceutiska tjänster.

Bantningen av de statliga bidragen med 12 procent, som vi skrivit om tidigare, har väckt många reaktioner. Förslaget har spåtts leda till att uppemot 3 000 apotek måste stänga och har beskrivits av parlamentsledamöter som perverst och en ”slakt på apotek”. Förändringarna motiveras bland annat av effektiviseringar kopplade till automatisering och ökad tillgänglighet till läkemedel via legala nätapotek.

Den 1 december trädde de nya ersättningsnivåerna i kraft.

Enligt Ian Strachan, ordförande för apoteksföreningen NPA, är åtgärden ett stort steg i fel riktning och ett hot mot landets omfattande nätverk av öppenvårdsapotek, enligt brittiska Pharmacy Magazine.

Förändringarna omfattar England och inte övriga delar av Storbritannien.

Andra läser