Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Boots i skottgluggen efter granskning

Tidningen The Guardians granskning av apotekskedjan Boots i Storbritannien visar hur apotekare tvingats offra yrkesetiken för krävande affärsmål och mjölka myndigheterna på pengar.

Reportaget, ”How Boots went rogue”, som publicerades den 13 april kan läsas här.

Granskningen visar bland annat att chefer pressat apotekare inom kedjan att överutnyttja tjänsterna Medicine Use Reviews (MUR) och New Medicine Service (NMS) för att få högre ersättning från National Health Service, NHS.

NHS betalar ut 28 pund per medicingenomgång (MUR). The Guardian kunde visa att Boots-chefer pressat anställda att utföra tjänsten åt kunder som varken behövde eller ville ha den. I vissa fall ska meningslösa genomgångar utförts för anställdas räkning.

Riskkapitalbolaget KKR och miljardären Stefano Pessinas övertagande av Boots 2007 beskrivs som en vändpunkt för företaget. Då blev vinstmaximering den totalt överordnade prioriteringen, enligt Boots-apotekare som uttalar sig i reportaget. Den 31 December 2014 fullföljde amerikanska Walgreens sitt köp av Alliance Boots, som sedan dess helägs av holdingbolaget Walgreens Boots Alliance.

Den brittiska apoteksmyndigheten General Pharmaceutical Council, GPhC, överväger nu att inleda en utredning baserat på The Guardians granskning.

Reportaget gav tidningen rekordmånga läsarreaktioner. Inte en enda av dessa menade att granskningens slutsatser var fel eller överdrivna, skriver reportern Aditya Chakrabortty, som skrev det ursprungliga reportaget, i en uppföljande artikel.

Andra läser