Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sparprogram får hård kritik

Den brittiska regeringen vill spara 2 miljarder på ersättningen till apoteken. Förslaget spås leda till att uppemot 3 000 apotek måste stänga och beskrivs av parlamentsledamöter som perverst och en ”slakt på apotek”.

De föreslagna neddragningarna gäller England och motsvarar 6,1 procent av den totala apoteksbudgeten. Förslaget är tänkt att träda i kraft den 1 oktober i år, skriver brittiska Pharmaceutical Journal, som skrivit en lång rad artiklar om förslaget och dess konsekvenser.

De brittiska apotekens intäkter består till 94 procent av ersättning för tjänster som subventioneras av National Health Service (NHS). Ersättningen är relaterad till volymen receptförskrivningar på apoteket men täcker också vissa farmaceutiska tjänster.

Planerna att minska ersättningen till apoteken har kritiserats för att vara oekonomiska och kortsiktiga eftersom patienter nu kommer att kanaliseras till redan överbelastade läkarmottagningar och akutmottagningar. I en parlamentsdebatt nyligen kritiserades förslaget från alla politiska läger.

– Regeringens bild av att lägre ersättning till öppenvårdsapotek kommer att ge besparingar är perverst, sa Derek Thomas, konservativ parlamentsledamot från St Ives, under debatten.

– Neddragningen kommer att motverka den pågående förvandlingen av de brittiska apoteken från läkemedelsutlämning till en mer kliniskt baserad service.

Kevin Barron, Labour-ledamot från Rother Valley och ordförande i den tvärpolitiska kommittén All Party Pharmacy Group, varnade för att 3 000 apotek – en fjärdedel av apoteken i England – kan komma att behöva stänga.

– Den här slakten på apotek är helt ologisk, sa Roger Mullin, ledamot för det skotska nationalistpartiet.

Hälsominister Alistair Burt försökte gjuta olja på vågorna. Förhandlingarna om den föreslagna neddragningen är fortfarande i ett tidigt skede, poängterade han.

Andra läser