Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

MSD tecknar ramavtal

Idag har läkemedelsföretaget MSD, Sahlgrenska akademin och Västra Götalandsregionen tecknat ett unikt ramavtal. Avtalet öppnar för ett samarbete som omfattar betydligt mer än kliniska prövningar.

Regionen och universitetet har haft enskilda samarbeten med MSD tidigare om bland annat kliniska studier, men nu undertecknar man för första gången ett ramavtal med bolaget.

– Det här avtalet är grunden för ett mer systematiskt samarbete, som blir både långsiktigt och transparent. Det öppnar dörrar mellan våra organisationer, och skapar mervärde för hälso- och sjukvården, säger biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Peter Lönnroth, VGR, i ett pressmeddelande.

En gemensam styrgrupp som bildas av parterna, som bland annat gemensamt ska utveckla nya behandlingar och tekniker och hitta vägar att snabbare introducera nya behandlingar i vården.

Olle Larkö är dekanus vid Sahlgrenska akademin.

– Avtalet är inte helt unikt såtillvida att vi sedan tidigare har liknande avtal med bland annat Astra Zeneca. Men det representerar en ny trend som öppnar för ett förutsättningslöst samarbete som inte bara omfattar traditionella prövningar utan även grundforskning och klinisk forskning. Eftersom det är ett ramavtal så blir det i stor utsträckning vad vi gör det till. Det innebär dock inte att vi binder upp oss mot en enskild aktör. Inom någon månad hoppas vi ha arbetsgrupper på plats, säger Olle Larkö till Svensk Farmaci.

Mest läst