Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Arbetssituationen på apotek viktigast i förhandlingarna

I årets avtalsförhandlingar på apoteksområdet kommer Sveriges Farmaceuter att fokusera på arbetssituationen för farmaceuter på apotek, enligt Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

I förra veckan gick arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, där de stora apotekskedjorna är medlemmar, ut med sina krav inför årets avtalsförhandlingar. Svensk Handel kräver bland annat frysta ingångslöner för att skapa fler arbetstillfällen, samt konkurrenskraftig lönerevision med medarbetarinflytande.

– Våra farmaceuter behöver inte känna oro. Dessa krav avser inte oss utan det handlar om detaljhandel. Vi har ett eget avtal för apoteksbranschen med annan konstruktion och andra villkor, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

Om en månad ska Sveriges Farmaceuter lämna in sina förhandlingskrav. Christer Borg kan ännu inte avslöja dessa, men kan berätta att arbetssituationen för farmaceuter på apotek är det viktigaste.

– Vår apotekssektion håller på att formulera vilka avtalskrav förbundet ska föra fram. Det handlar självklart både om löneavtal och om allmänna anställningsvillkor.

De frågor som arbetsorganisationen Svensk Handel och även den aktuella motparten fackförbundet Handelsanställdas förbund tagit upp är inte sådana frågor som Christer Borg tycker är direkt relevanta för farmaceuterna.

– Vi har avtal som redan hanterar så gott som alla frågor de tar upp. Vi har löneavtal som lägger lönebildningen nära chef-medarbetare. I dagsläget är det inte aktuellt att införa ingångslöner eller minimilöner. Däremot ser jag att vi har många frågor om arbetsvillkor för farmaceuter där vi tycker oss ha märkt en försämring och där det finns möjlighet till förbättringar för att erbjuda våra medlemmar bra och vettiga arbetsförhållanden. Det handlar ju dessutom om att arbetsgivarna ska kunna vara attraktiva och både klara att rekrytera och behålla personal i en situation där det finns en stor efterfrågan på och konkurrens om farmaceuter, avslutar Christer Borg.

Mest läst