Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”De fattigas apotek” verkar bli kvar

Läkare utan Gränser skriver på sin Twitter: ”Bra nyheter! Indiens hälsominister åtar sig att skydda prisvärda läkemedel.”

Rika och mäktiga länder som USA, Japan, Schweiz och EU-länderna har pressat Indien att sluta kringgå internationella patent och stoppa tillverkningen av billiga läkemedel.

Men nu verkar det, enligt Läkare utan gränser, MSF, som att Indiens hälsominister Shri Nadda åtar sig att skydda dessa läkemedel.

– Det var efter toppmötet mellan Afrikanska Unionen och Indien i New Delhi i slutet av oktober som Indiens hälsominister bekräftade Indiens åtagande att skydda Indiens roll i att ge “varaktig och oavbruten tillgång till livräddande läkemedel”, säger Hanna Broberg, strategisk kommunikatör på Läkare utan gränser.

Hälsoministern hänvisade specifikt till Indiens rätt att använda så kallade TRIPS-flexibilitet, “som är lagliga mekanismer som länderna kan använda för att övervinna hinder, inklusive patent och andra immateriella rättigheter, som blockerar tillgången till läkemedel till överkomliga priser.”

För att pressa Indien att behålla sin nuvarande liberala lagstiftning och hållning startade Läkare utan gränser kampanjen Hans off our meds, med parollen ”Don’t shut down the pharmacy of the developing world!”

MSF menar att Läkemedel som tillverkas i Indien ger miljontals människor tillgång till livräddande mediciner. Det är också tack vare den billiga indiska tillverkningen som MSF kan hjälpa så många människor runt om i världen. Mer än 80 procent av de läkemedel som MSF ger till 200 000 hivpatienter är generiska läkemedel som tillverkas i Indien. Även livsnödvändiga läkemedel mot till exempel tuberkulos och malaria kommer därifrån.

Mest läst