Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare föreslås avlasta läkare i “radikal reform”

En "armé" av specialutbildade apotekare ska engageras för att hjälpa patienter med vanliga åkommor på engelska läkarmottagningar. Allmänläkarnas och apotekarnas organisationer backar upp den tänkta reformen.

På engelska läkarmottagningar är det tänkt att patienter med vanligare åkommor inom kort i första hand ska få träffa en vidareutbildad apotekare.

Apotekarna ska stå för hälsorådgivning och även ha möjlighet att förskriva vissa läkemedel, skriver BBC med flera brittiska medier.

Bakgrunden är bland annat hotande personalbrist på allmänläkarmottagningar, ett överskott på apotekare och växande behov hos den åldrande befolkningen.

Planerna, som är riktade mot samtliga allmänläkarmottagningar i England, har tagits fram av allmänläkarnas organ Royal College of General Practice (RCGP) i samarbete med apotekarnas motsvarighet Royal Pharmaceutical Society (RPS).

– Även om vi skulle få till en resursförstärkning och en förstärkning av antalet allmänläkare, kan vi inte vända skutan över en natt eftersom det tar lång tid att utbilda läkare. Samtidigt har vi en ”dold armé” av välutbildade apotekare som skulle kunna erbjuda en lösning. Det här handlar inte om att bygga upp apotek på läkarmottagningarna, snarare om att använda apotekarnas kliniska färdigheter bättre med syfte att hjälpa patienter och avlasta den överansträngda allmänläkarkåren, säger läkaren Maureen Baker, ordförande för RCGP, till BBC.

Företrädare för hälsomyndigheten NHS har meddelat att de välkomnar idén, som ligger i linje med planer på att öka bemanningen på allmänläkarmottagningarna. Huruvida förslaget tas vidare är dock ännu oklart, skriver BBC.

Läs mer på Royal Pharmaceutical Societys hemsida.

Andra läser