Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Intresse för att gå från industri till apotek

Astra Zeneca stänger i Lund – samtidigt som apoteksbranschen skriker efter farmacevter. Kronans Droghandel har startat ett program som lotsar främst apotekare från läkemedelsindustrin till företaget.

Innan året är slut ska Astra Zenecas forsknings- och utvecklingsenhet i Lund vara helt stängd. Vissa av de anställda, men långt ifrån alla, har erbjudits jobb i Mölndal. Många av dem som tillfrågats har, som Svensk Farmaci rapporterat tidigare, avböjt att flytta med.

I förra veckan besökte Sveriges Farmacevtförbunds karriärturné, som fått funktionen av en kringresande rekryteringsmässa, just Lund.

Samtliga större apotekskedjor deltog.

– Mötet var välbesökt och många medlemmar med bakgrund inom Astra Zeneca var där och kollade arbetsmarknaden. Det finns helt klart ett ökande intresse för att byta från läkemedelsindustrin till den nya växande apoteksmarknaden, säger Thony Björk, ordförande för Sveriges Farmacevtförbund.

Kronans Droghandel är en av de kedjor som satsar på att locka över farmacevter till apoteksbranschen. Under ledning av farmacichefen Carin Svensson har företaget tagit fram ett särskilt ”reaktiveringsprogram” avsett för de farmacevter som nu vill byta spår från läkemedelsindustrin, myndigheter och landsting, till apotek.

– Vi skräddarsyr programmets längd och innehåll helt utifrån den aktuella personens bakgrund. Beståndsdelar i programmet är en allmän introduktion till företaget, lagar och regler på apoteksområdet, interna system, egenvård och en praktikperiod, säger Lena Winberg, HR-specialist på Kronans Droghandel.

Mest läst