Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Ett sätt att distrahera”

Företagens kreativa lösningar för att kompensera studenterna under praktiken skymmer sikten - den försvunna lönen innebär en klar försämring. Det anser båda fackförbunden på farmaciområdet.

Celina Swing, studentombudsman på Sveriges Farmacevtförbund, tycker att det verkar som att kedjorna sockrar sina bud i jakten på praktiserande studenter.

– Det är positivt att kedjorna vill gå studenterna till mötes. Men många studenter frågar sig samtidigt om det här är ett sätt att distrahera från det faktum att företagen har försämrat deras ekonomiska villkor kraftigt genom att ta bort praktiklönen.

– Förbundet har undersökt praktikanternas produktivitet och vet att de gör mycket stor nytta under apotekstjänstgöringen. Anställning och lön är rimligt med tanke på hur mycket studenterna bidrar till apotekens lönsamhet, säger hon.

Leila Bahrani, studentombudsman på Farmaciförbundet, är på samma linje.

– Det här är fortfarande förkastligt, vår syn är att praktiken borde jämföras med en AT-tjänstgöring som är avlönad. Det är visserligen bra att kedjorna gör något, men studenternas studiemedel räcker inte och frågan om hur studenterna ska livnära sig är olöst, säger Leila Bahrani.

Mest läst