Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteket AB erbjuder anställning efter att praktikperiod slutförts

Frågan om farmacistudenternas praktik har tagit en ny vändning. Apoteket AB erbjuder nu alla apotekare och receptarier som gör praktik inom bolaget till hösten visstidsanställning efter praktiken.

Som Svensk Farmaci rapporterat tidigare kommer ingen av apotekskedjorna att ge studenterna lön under praktikperioden. Besluten fattades efter att Apoteket AB sagt upp ett avtal med Sveriges Farmacevtförbund.

Däremot erbjuds studenterna i olika utsträckning gratifikation och/eller ersättning för rese- och boendekostnader.

Apoteket AB har tillsammans med Doc Morris hittills erbjudit lägst maximal ersättning för resor och boende – 500 kronor i veckan.

Men nu har det förra monopolföretaget fattat beslut att erbjuda alla apotekar- och receptariestudenter som gör praktik till hösten visstidsanställning efter praktikperioden. Det har företaget meddelat i ett brev till Farmacevtiska Studentkåren i Uppsala.

Apotekarna som berörs kommer att erbjudas anställning runt nästa årsskifte. Receptarierna tar examen senare och erbjuds anställning sommaren 2012.

Erbjudandet förutsätter att studenterna tagit ut sin examen.

Beslut om vilken arbetsplats som blir aktuell ska ”tas av Apoteket AB efter diskussion med studenten”, och ska enligt företaget bygga på ett faktiskt bemanningsbehov.

Sveriges Farmacevtförbund anser att det borde finnas möjlighet att erbjuda visstidsanställning redan under praktikperioden.

– Jag antar att arbetsuppgifterna ungefärligen är desamma under praktiken som den efterföljande anställningen, möjligen med undantag för början av praktikperioden, säger Martin Lindeblad, förhandlingschef på förbundet.

Mest läst