Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Halvering av prövningar

I fjol startades 143 kliniska prövningar i Sverige – nästan en halvering jämfört med 2004. Enligt en ny kartläggning från Lif beror det bland annat på att klinisk forskning inte ingår i landstingens vårdavtal.

2010 startades 143 kliniska prövningar i Sverige av branschföreningen Lifs medlemsföretag, jämfört med 262 år 2004. Minskningen är 45 procent.

– Minskningen har skett successivt under andra halvan av 00-talet. Den viktigaste förklaringen är bristen på forskningstid inom sjukvården. Många av våra medlemsföretag säger att de skulle vilja lägga fler studier här om det bara fanns mer intresse och tid inom den svenska sjukvården, säger Karin Eriksson, forskningsdirektör på Lif, till Svensk Farmaci.

För att finna ytterligare förklaringar har Lif genomfört en kartläggning av de sex största landstingens och regionernas vårdavtal från ett forskningsperspektiv.

Av kartläggningen framgår det att forskning inte ingår i de centrala vårduppdragen, utan ligger spridda i separata avtal under landstings- och regionstyrelserna.

– Det är en allvarlig brist. Det drabbar svenska patienter och det får effekt för Sveriges position som forskningsnation. Landstingen måste sätta mål för klinisk forskning, och det måste premieras att bedriva forskning, säger Anders Blanck, tillförordnad vd för Lif, i ett pressmeddelande.

Mest läst