Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nytt när ATS blir Rex i vår

Apoteket AB:s nya IT-system Rex blir något helt annat än "uråldriga" ATS. Inte en skruv är densamma enligt IT-chefen Anders Persson - något som ställer höga krav på personalen att lära om. Det nya systemet finns nu på fem apotek.

Senast vid årsskiftet måste apoteksaktörerna ha bytt sina IT-system från ATS och övergångslösningen till modernare lösningar.

Medan flera nya aktörer brottas med införandet av kommersiella system, satsar Apoteket AB på ett nytt, egenutvecklat system – Rex.

– Utrullningen av en första version går enligt plan och pågår fram till midsommar, berättar Anders Persson, IT-chef på Apoteket AB.

En andra version är tänkt att införas på de statliga apoteken till hösten. Redan nu används den första versionen av Rex på fem apotek.

Rex är tänkt att integreras med EES, det omdebatterade “varningssystem” som Apoteket AB utvecklat tillsammans med amerikanska Medco. EES har installerats på alla Apoteket AB:s apotek men används ännu inte i så stor omfattning.

Är Rex ett helt nytt system, eller bygger det i nån mening på ATS?

– Det är helt nytt, inte en skruv är densamma. Men vi har förstås tagit till oss erfarenheterna från ATS i utvecklingen av Rex, säger Anders Persson.

Flera andra apoteksaktörer är nu mitt uppe i systembyten. Det gäller bland annat Apotek Hjärtat och Medstop, som valt lösningen Pharma Suite.

Omställningen har hittills varit långt ifrån problemfri, med upprepade driftstopp och förlängda tider för expedition av recept.

Mest läst