Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nya riktlinjer för förpackningar på väg

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har tagit fram ett förslag till nya riktlinjer för förpackningar med receptfria läkemedel.

Bakgrunden är stora skillnader i utseende mellan förpackningar inom EU:s medlemsstater. Sedan 2001 finns ett direktiv som bestämmer vilket slags information som ska finnas på receptfria läkemedel och deras bipacksedlar. Det finns också gemensamma riktlinjer för bland annat läsbarhet och begriplighet. Trots detta är det fortfarande stora skillnader på läkemedelsaskarnas utseende inom EU – inte minst när det gäller kompletterande information och symboler.

Enligt det nya förslaget får det inte förekomma fruktsymboler eller symboler på förpackningar med exempelvis jordgubbssmak. Det får inte heller stå till exempel “kan användas under graviditet” på asken eller burken. Förpackningen får enbart ha information som ska göra användningen av produkten säker.

Förslaget innehåller även bland annat detaljerade råd om utseende på skriften på förpackningarna och en allmän uppmaning att bokstäverna ska vara så stora som möjligt.

Det nya förslaget finns på myndighetens hemsida för synpunkter fram till den 30 juni. Det är ännu inte klart när de nya riktlinjerna för utseende och information på förpackningar med receptfria läkemedel kan träda i kraft.

Mest läst