Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nu har Boots öppnat första apoteket

Idag öppnade Boots Farmacevtföretagarna sitt första apotek på Hornsgatan i Stockholm. Näringslivsminister Maud Olofsson var med vid invigningen.

– Det känns overkligt. Det har varit en lång resa med många motgångar. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Esperanza Bäckfors, ägare till apoteket.

Hon har tidigare försökt starta som helt fristående.

– Men det skulle ha varit för mycket jobb. När Boots kom med i bilden så kände jag att det var klockrent.

Inom kort startar hon ännu ett apotek vid Åsötorget på Söder i Stockholm, med sin man Bosse Bäckfors som delägare.

Apoteket på Hornsgatan har total sex anställda, varav tre är apotekare och en apotekstekniker. Sandra Lidberg är apotekschef.

Interiören är ljus och färgsättningen i Boots blåa färgskala. Receptdisken har tydliga avgränsande skärmar så att kunderna ska känna sig obesvärade och fritt kunna ställa frågor.Redan nästa tisdag öppnar Boots Farmacevtföretagarna sitt nästa apotek, av de totalt åtta som de i första skedet fått tillstånd för, på varuhuset PUB i Stockholm.

Maud Olofsson var med på invigningen eftersom hon tidigare träffat Esperanza Bäckfors, som berättat för henne om sin dröm att starta ett eget apotek. Men hon vill inte ge några konkreta besked om lättnader för den som vill starta ett fristående apotek utan hjälp av en kedja eller franschising.

– Läkemedelssektorn är en tuff bransch. Det här är en bra lösning: du får både ha eget och hjälp av en kompanjon.

Frågan är om det beskedet räcker för de farmacevter som vill ha ett helt eget apotek.

– Trycket har mest varit på att kunna starta eget. Det är inte den enklaste vägen att starta helt själv, säger hon.

Det nya Bootsapoteket har ett rådgivningsrum och från Storbritannien, där farmacevter har viss förskrivningsrätt och arbetar mycket med rådgivning, har apotekskedjan goda kunskaper av att arbeta med nya farmacevttjänster. Maud Olofsson vill gärna se en sådan utveckling även i Sverige.

– Öppettider är en del, men ett mervärde är att man kan få enklare rådgivning. Många har ju småkrämpor som man inte alls behöver gå till vårdcentralen för att klara ut.

– Vi vill ha rätt vård vid rätt tid på rätt ställe. Det är inte alls säkert att vi ska sitta på akutmottagningen för enklare saker. Kan vi få hjälp på apotek är det jättebra. Jag tror att vi kommer att få se mycket av det framöver.

De apotek som farmacevter driver med hjälp av Boots Farmacevtföretagarna, enligt en modell som liknar Ica:s med egenföretagare inom ramen för en kedja, kommer att ha ett stort sortiment av egenvårds- och skönhetsprodukter. Bland annat över 800 av Boots egna produkter. Det finns däremot inga planer på egna receptfria läkemedel i Sverige, så som Boots har i andra länder.

Mest läst